artikel

Circulair in alle poriën

Architectuurproducten Premium

Staalslakken en CO2 vormen de bindende elementen van Compensatiesteen van De RuwBouw Groep. De steen die onlangs door het NIBE werd beoordeeld als meest duurzame bouwproduct in al zijn toepassingen, is met recht circulair. Niet alleen door de CO2-bindende eigenschappen en het gebruik van een residu uit de staalverwerking, ook door het productieproces waarin geen fossiele brandstoffen worden gebruikt.

Tekst: Katja van Roosmalen

Bas Boom is manager Marketing en Innovatie bij De RuwBouw Groep. “Een paar jaar geleden kwamen wij in contact met Orbix. Zij hebben veel kennis van bindingstechnieken. Orbix vroeg ons om vanuit onze expertise in het produceren van steenachtige bouwmaterialen mee te werken aan de ontwikkeling van een duurzame bouwsteen. Het resultaat van onze gezamenlijke inspanningen is Compensatiesteen die sinds begin dit jaar op de markt is”, vertelt hij. Gevraagd naar de bijdrage die deze steen kan leveren aan duurzaam bouwen, is Boom duidelijk. “We merken bij architecten dat de belangstelling voor circulair bouwen groeit en BREEAM een steeds belangrijker toetsinstrument wordt. Om die duurzaamheidseisen gestalte te geven zijn vormgevers en bouwers op zoek naar innovatieve en milieuvriendelijke materialen. Onze steen is dat. Door met Compensatiesteen te bouwen wordt voor een gemiddeld woonhuis 5.000 kg CO2 permanent uit het systeem gehaald. Daarmee is het zelfs duurzamer dan bouwen met leem of hout.”

Productieproces milieuvriendelijk Compensatiesteen Kloosterhaar in de fabriek van de Ruwbouw groep.  Foto Toma Tudor

Basis

De basis van Compensatiesteen is zand dat gewonnen wordt in de eigen zandput in Kloosterhaar. Boom: “Zand is het grootste bestanddeel en dient samen met puingranulaat als vulmiddel. Voor de binding maken we gebruik van staalslakken. Dit residu uit de hoogovens vindt normaliter een laagwaardige toepassing in de industrie, ondanks dat het over goede bindende eigenschappen beschikt. Wij werken deze reststof zo op, dat het van alle ongewenste materialen is ontdaan en optimaal als bindmiddel functioneert.” Bijzonder is dat Compensatiesteen niet geproduceerd wordt in een traditioneel productieproces met fossiele brandstoffen. “De CO2 wordt chemisch gebonden waardoor een steenachtig materiaal ontstaat”, legt hij uit. De CO2-opname is enorm: 250 kg/m3. En dan rekent Boom vooralsnog alleen met de opname die tijdens het produceren wordt bereikt. “Op dit moment verharden we Compensatiesteen zelf tot zijn eindsterkte. We sluiten echter niet uit dat hij gedurende de levensduur nog meer CO2 adapteert, want intrinsiek beschikt het materiaal over deze eigenschap.”

Productieproces milieuvriendelijk Compensatiesteen Kloosterhaar in de fabriek van de Ruwbouw groep. Foto Toma Tudor

Evenwaardig

Compensatiesteen is geschikt voor binnenwanden. “Qua sterkte is hij vergelijkbaar met de kalkzandsteenblokken die we produceren. Om de steen ook constructief toe te kunnen passen worden hij nu gecertificeerd. We verwachten dat de accreditatie nog dit jaar wordt verleend.” Daarnaast vertelt Boom dat de steen zowel financieel als qua verwerking een evenwaardig alternatief is voor de bekende kalkzandsteenblokken. “Wil je duurzaamheid echt integreren, dan moet een product zijn afgestemd op de markt. Daarom is Compensatiesteen leverbaar in vijf gangbare maten en wordt hij op dezelfde manier verwerkt als onze vertrouwde kalkzandsteenproducten, maar dan wel met een speciaal ontwikkelde lijm die CO2-arm is.” Maar er is nog een ander punt waarmee rekening is gehouden tijdens de ontwikkeling. “De bereidheid om duurzaam te bouwen is er, maar het budget volgt niet altijd de ambitie. Compensatiesteen zetten we daarom concurrerend in de markt. Hij heeft een LCA-score (shadowprice per functional unit) van 0,77 euro. Zo ontstaat een level playing field, terwijl er tevens punten gescoord worden op BREEAM.”

Productieproces milieuvriendelijk Compensatiesteen Kloosterhaar in de fabriek van de Ruwbouw groep. Foto Toma Tudor

Reageer op dit artikel