artikel

Gevelvervanging Hogeschool Utrecht

Architectuurproducten

Vanwege de renovatie door DP6 van de Hogeschool Utrecht in Amersfoort wordt de gevel door Sorba Projects vervangen. In totaal wordt 3500 m2 gevelbekleding bestaande uit isolatieplaten en keramische tegels vervangen door gevelbekleding van aluminium composiet, Alpolic.

Gevelvervanging Hogeschool Utrecht
Stand van zaken van de gevel: links de bestaande tegels, rechts de nieuwe Alpolic beplatingen, in het midden de betonnen gevel die geïsoleerd wordt. Foto: PR

Sorba, ook verantwoordelijk voor de engineering, heeft in het ontwerp rekening gehouden met de uitstraling  van de karakteristieke huidige rode gevel. Rood is een erg moeilijke kleur voor gecoate producten. Mede daardoor is gekozen voor Alpolic, een aluminium dat is voorzien van een zeer sterke Lumiflon coating. Lumiflon is zeer goed bestand tegen UV en zal dus een veel beter eindresultaat hebben dan de meer bekende (poeder)coatings en ook veel langer kleurecht blijven.

Gevelbekleding Hogeschool Utrecht

Het inhijsen van de geprefabriceerde gevelelementen voorzien van kleine rode Alpolic cassettes (v.v. Lumiflon-coating). Foto: PR.

Door toepassing van diverse afmetingen Alpolic-panelen, in 3 verschillende kleuren rood, in 2 glansgraden, in een patroon waar in repetitie niet voorkomt, heeft de nieuwe gevel een uitstraling gekregen die overeenkomt met de huidige. De 25.000 kleine rode panelen worden bij Sorba in Winterswijk geproduceerd en samen met grote drager-panelen geassembleerd tot grote prefab-panelen die op de bouwplaats met behulp van een bouwkraan snel op de gevel worden aangebracht. De uitvoering door Sorba geschiedt in 7 fasen. Hierdoor en door het uitgekiende ontwerp wordt de overlast op de bouwplaats voor de omgeving en de gebruikers van de Hogeschool Utrecht tot een minimum beperkt. Eind 2017 zal Sorba het project geheel volgens planning opleveren.

Reageer op dit artikel