artikel

Duurzame aluminium detaillering: een kwestie van techniek en materiaal

Architectuurproducten

Duurzaam bouwen en ontwerpvrijheid gaan uitstekend samen. In samenwerking met Roval Aluminium laat de architect keer op keer zien dat aluminium detaillering bijdraagt aan de totale gebouwbeleving en tegelijkertijd duurzaam kan worden toegepast. Aluminium is onderhoudsarm en blijft jarenlang zijn esthetische kwaliteiten behouden. Dat is een groot verschil met andere materialen, zoals hout of kunststof die veel meer aan weersinvloeden onderhevig zijn en buidend meer onderhoud nodig hebben.

Duurzame aluminium detaillering: een kwestie van techniek en materiaal
Forum Reeshof in Tilburg, een ontwerp van Peter Keijsers (Bedaux de Brouwer Architecten) en Walter van der Hamsvoord (De Architectenwerkgroep Tilburg)

Het is niet voor niets dat architecten in toenemende mate kiezen voor aluminium. Niet om esthetische en duurzame redenen alleen. De aluminium bouwproducten van Roval Aluminium, zoals muurafdeksystemen, architectonische dakranden, balustersystemen en allerhande maatwerkoplossingen zijn ook gewoon functioneel.

Functioneel, esthetisch en duurzaam

Deze drie-eenheid – functioneel, esthetisch en duurzaam – heeft Roval als totaalleverancier een leidende positie gegeven in de woning- en utiliteitsbouw in zowel de nieuwbouw- als renovatiesector. Dat heeft ook te maken met de innovatiekracht van Roval, het vakmanschap en het hypermoderne machinepark, waar alle maatwerkoplossingen worden geproduceerd en met de adviserende rol en de uitgebreide bestekvoorzieningen van Roval, waar de architect vrij over kan beschikken.

Advertorial Roval Forum Reeshof

Forum Reeshof in Tilburg, een ontwerp van Peter Keijsers (Bedaux de Brouwer Architecten) en Walter van der Hamsvoord (De Architectenwerkgroep Tilburg)

Innovatiekracht

De innovatiekracht van Roval heeft geleid tot een aantal slimme oplossingen die de ‘houdbaarheidsdatum’ van de aluminium detailleringen fors verlengen. Een van de redenen waarom de muurafdeksystemen van Roval zo strak en glad blijven, is het zelf ontwikkelde klangensysteem, waarbij de klang is uitgerust met een klikveer. Hierdoor hoeft de aluminium muurafdekkap niet vast geboord te worden, maar wordt simpelweg over de klang vastgedrukt. Doordat de monteur voor de bevestiging niet in de aluminium kap hoeft te boren, blijft deze mooi strak en verliest niets aan stevigheid. Voorbeelden van deze toepassing zijn er volop. Niet alleen buiten als afwerking van de dakrand of borstwering; ook worden de muurafdekkappen van Roval binnen toegepast, zoals te zien is in het imposante atrium van appartementencomplex Forum Reeshof in Tilburg, een ontwerp van Peter Keijsers (Bedaux de Brouwer Architecten) en Walter van der Hamsvoord (De Architectenwerkgroep Tilburg). De wit gestucte borstweringen langs de verdiepingsgalerijen zijn afgewerkt met strakke en gladde, witte aluminium muurafdekkappen en op de eerste verdieping is op de borstwering zelfs een rondgewalste bronskleurige aluminium muurafdekkap toegepast.

Advertorial Roval

Kopschotjes

Een ander duurzaam en innovatief slimmigheidje zijn de kopschotjes, die Roval heeft ontwikkeld voor het assortiment aluminium waterslagen. Deze kopschotjes zorgen ervoor dat de waterslag probleemloos kan aansluiten op de gestucte gevel en vormen een prima oplossing in situaties waar buitengevelisolatie van toepassing is. De waterslag kan door de kopschotjes vrij in- en uitkrimpen, zonder dat het stucwerk wordt aangetast, doordat ze met een geringe speling op de waterslag zijn gemonteerd. En de waterslag wordt ook niet ontsierd door kitranden, want een klein, maar o zo slim drainstukje maakt kitten namelijk overbodig.

Het zijn slechts enkele voorbeelden, waarin Roval laat zien dat aluminium bij uitstek een materiaal is om duurzaam mee te bouwen. Door de toevoeging van de juiste techniek, zoals in de voorbeelden genoemd, krijgt duurzaam bouwen nog een extra impuls. Op de website van Roval zijn nog veel meer inspiratieprojecten te vinden, waarin duurzaamheid een rol speelt. Kijk hiervoor op www.roval.eu.

Reageer op dit artikel