artikel

Stroomopwekkende ramen van PHYSEE voor gebouwen in Eindhoven en Amsterdam

Architectuurproducten

De eerste PowerWindows, de stroomopwekkende ramen van de TU Delftse Start-up PHYSEE zijn geplaatst als onderdeel van het nieuwe kantoor van Rabobank Eindhoven.

Stroomopwekkende ramen van PHYSEE voor gebouwen in Eindhoven en Amsterdam
Fotograaf Sam Anders

Het kantoor van de Rabobank Eindhoven is afgelopen jaar deels gesloopt om vervolgens herontwikkeld te worden tot een duurzaam pand, is op tien verdiepingen voorzien van een PowerWindow. Dit stelt de start-up in staat om haar technologie verder te testen en te demonstreren op een divers glasoppervlak van zo’n 30m2.

Het pand aan de Vincent van den Heuvellaan bestaat voor 95 procent uit hergebruikte materialen uit de gesloopte bovenbouw. Dit, in combinatie met de zonneramen en verschillende upgrades voor de energie-efficiëntie, heeft er toe geleid dat het Rabokantoor het duurzaamheidslabel Breeam Excellent mag dragen.

Shape tomorrow, join today! Check out our new movie and become an Ambassador! We are waiting for you :) #PowerWindow #ChangingThePerspective

Geplaatst door PowerWindow op vrijdag 23 juni 2017

Meer projecten

Binnenkort worden stroomopwekkende ramen geplaatst in de gevel van het te renoveren duurzame hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen (Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid. Na een duurzame renovatie zullen hier medio 2018 werkplekken zijn voor zo’n 600 mensen. Deze werknemers zullen smartphones, tablets en laptops kunnen opladen met de groene stroom van de PowerWindows. Een eventueel overschot aan energie wordt aan het net geleverd.

Overhoeks

Volgend jaar volgt woontoren Overhoeks aan het IJ in Amsterdam-Noord, waarvoor PHYSEE reeds een contract heeft getekend met projectontwikkelaar VORM. In de toren wordt 1800m2 aan stroomopwekkend glas toegepast. De nieuwe eigenaren van 143 luxe appartementen in woontoren Overhoeks zullen straks de mogelijkheid hebben om elektronische apparaten op te laden aan het zelfde glas als waar door men van het uitzicht geniet.

PHYSEE

PHYSEE is een bedrijf ontstaan uit onderzoek gedaan aan de TU Delft naar de fundamentele aspecten van materialen en energie. Als aandeelhouder van het jonge bedrijf heeft de TU Delft het patent op deze technologie opgebouwd, aangevraagd en in wereldwijd doen gelden. PHYSEE komt van ‘physics’ en ‘seeing’ omdat dat is wat de 14 koppige groep ingenieurs doet, op natuurkundige wijze naar dingen om ons heen kijken en daar functionaliteit aan toevoegen.

Reageer op dit artikel