artikel

Gevelsysteem Dri-Design van Kingspan

Architectuurproducten

Kingspan introduceert Dri-Design. Een metalen cassettesysteem dat gebruikt wordt voor esthetische afwerking van gevels. De cassettes zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en materialen. De aluminiumvariant is te voorzien van een hoogwaardige, duurzame polyester poedercoating die ervoor zorgt dat het product lang meegaat. Volgens Kingspan is het product interessant voor architecten omdat het esthetiek combineert met een duurzaam ontwerp waardoor maximale ontwerpvrijheid onstaat. Dri-Design is toepasbaar op zowel renovatie als nieuwbouw.

Gevelsysteem Dri-Design van Kingspan

Olaf Sleutjes, business development manager Kingspan, zegt op de website van nbd-online.nl over de toepasbaarheid. ‘Het systeem kan door iedereen gebruikt worden die een buitengevel wil die voldoet aan een vrije esthetische uitstraling. Een goede variatie in lijnenspel, afwerking, vormen, structuren en materialen. De cassettes zijn eenvoudig te hergebruiken. Ze zijn gemaakt van natuurzuivere grondstoffen. Gebruikers kunnen kiezen uit gepoedercoat of geanodiseerd aluminium, roestvrij staal, corten staal, zink of koper.’

Dri-Design_Kingspan

Sleutjes zegt verder: ‘In de circulaire economie wordt uitgegaan van een natuurlijke en technische kringloop. Op Dri-Design is de laatste vorm van toepassing. We creëren een gesloten kringloop. Cradle-to-cradle dus. Het uitgangspunt is dat productonderdelen op kwalitatief hoogwaardig niveau hergebruikt kunnen worden. De economische waarde blijft zoveel mogelijk behouden. De combinatie van de cassettes en het QuadQore Karrier sandwichpaneel maakt een snelle en eenvoudige montage en demontage mogelijk. Alle type cassettes zijn zo ontworpen dat ze rechtstreeks op het paneel te monteren zijn. Met een lambdawaarde van 0,01758 m² K/W staat het Karrier sandwichpaneel garant voor zeer hoge isolatiewaardes en een hoge luchtdichtheid. De hoge isolatiewaardes maken het gebruik van dunnere panelen mogelijk, met minder gebruik van grondstoffen. Bovendien zijn er minder transportbewegingen nodig. Hiermee beperk je de CO2-uitstoot.’

Dri-Design-Kingspan

Gevelvervuiling

De Dri-Designcassettes bevatten een geintegreerd gootsysteem. Het regenwater loopt rechtstreeks van de cassettes af. Het water zou eventueel ecologisch kunnen worden hergebruikt voor bijvoorbeeld zuivering of irrigatie.

Varianten

Kinspan brengt vier varianten op de markt. Iedere versie heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen. Zo kent het type Flat een vlak vormgegeven cassette met een egale look. De Tapered-variant is voorzien van een overhellend of terug hellend front dat in iedere gewenste richting kan worden gedraaid. Variatie met verschillende diepten en schuinten is mogelijk. Wie diepte wil toevoegen aan een ontwerp, opteert voor de cassettes van het type Shadow. Je krijgt dan meer textuur en een dynamische variatie in patronen. De Perforated-variant biedt de mogelijkheid om ieder gewenst digitaal beeld om te zetten in een geperforeerde gevelwand. De afbeeldingen worden met behulp van computertechniek omgezet in een perforatiepatroon. Door te variëren met afmeting en locatie van de perforaties ontstaan er contrasterende delen. Hiermee wordt een afbeelding gevormd.

Reageer op dit artikel