artikel

Plafondeiland creëert een aangename leefruimte

Architectuurproducten

De structuur van gebouwen wordt steeds zichtbaarder. Bij renovaties, maar ook nieuwbouw zijn robuuste materialen als beton en staal beeldbepalende elementen geworden. Het zijn echter ook harde materialen. Materialen die geluid reflecteren en daardoor weinig bijdragen aan een prettige akoestiek. Plafondeilanden bieden dan uitkomst. Zeker als ze over goede geluidsabsorberende eigenschappen beschikken, esthetisch toegevoegde waarde hebben en bijdragen aan de verstrooiing van licht zoals Rockfon Eclipse.

Plafondeiland creëert een aangename leefruimte
adv_rockfon_eclipse

“Een paar jaar geleden is door ons een marktonderzoek uitgevoerd naar de eisen die architecten stellen aan plafonds”, vertelt Dominique Goven, marketing manager bij Rockfon. “Uit die oriëntatie kwamen een aantal zaken naar voren. Zo is een plafondelement bij voorkeur witter dan wit, heeft het een hoge lichtreflectie en maximale lichtdiffusie én een lage glansgraad.” Daarnaast gaven architecten aan dat – met het oog op de toekomst – ook het reinigingsgemak een rol speelt bij hun materiaalkeuze.

Superwit

Goven zegt dat deze bevindingen voor Rockfon de aanleiding waren om het Blanka-oppervlak te ontwikkelen. “Blanka is een superwit oppervlak waardoor 87% van het licht in de ruimte wordt weerkaatst. Dat – in combinatie met een lichtdiffusie van meer dan 99% en een lage glansgraad – zorgt ervoor dat er weinig licht verloren gaat én een aangenaam lichtbeeld ontstaat. Daarnaast is het antistatische oppervlak eenvoudig te reinigen met een doek of stofzuiger.”

Rockfon_DK_Artillerivej

Akoestiek

Rockfon paste het Blanka-oppervlak in eerste instantie toe voor haar systeemplafonds. “Dat bleek in een grote behoefte te voorzien, maar steeds vaker bereikte ons ook de vraag of deze afwerking ook mogelijk was voor plafondeilanden. Kenmerkend voor de hedendaagse architectuur is het respect voor de karakteristieke eigenschappen van panden en materialen; muren en leidingen worden niet langer verborgen. Deze waardering én het toepassen van betonkernactivering hebben vaak een negatieve invloed op de akoestiek.”

Moderne vormgeving

Plafondeilanden zijn dé oplossing om te voorkomen dat er een kakofonie aan geluiden ontstaat. De hoeveelheid geluid  die geabsorbeerd wordt met ROCKFON Eclipse is afhankelijk van de afhanghoogte en aantal toegepaste plafondeilanden . Goven: “Bovendien zullen plafondeilanden – mits simplistisch en modern vormgegeven – esthetische waarde toevoegen aan een kantoor, leef- of ontvangstruimte. Bijvoorbeeld door te spelen met de manier van ophanging of het combineren van verschillende vormen. De nieuwe minimalistische randafwerking A versterkt door haar strakke belijning daarnaast de architectonische beleving van de ruimte.” ROCKFON Eclipse met Blanka een Blannka oppervlak is leverbaar in zeven vormen.

<kader>

Geluidsabsorptie              afhankelijk van afhanghoogte, afmeting en aantal/ruimte

Lichtreflectie                    87%

L-waarde                           94,5

Lichtdiffusie                      >99%

Brandreactie                     A2‑s1,d0

Milieu                                 volledig recyclebaar in eigen productieproces

Reiniging                            stofzuiger of natte doek

 

</kader>

Reageer op dit artikel