artikel

Parkeergarage met SafeWood houten gevel van Foreco

Architectuurproducten

In het centrum van Zutphen bij het centraal station is een bijzondere parkeergarage verrezen. Inspiratie voor het ontwerp heeft MoederscheimMoonen Architects gehaald uit de historie van de regio. De garage doet namelijk denken aan de pakhuizen van de Hanzestad door de langgerekte en strakke vorm. Door het speelse gebruik van houten lamellen doet het gebouw echter totaal niet lomp aan. De wokkels die als toegang dienen voor de bovenverdiepingen zijn een echte eyecatcher en geven het gebouw een extra bijzonder aanzicht.

Parkeergarage met SafeWood houten gevel van Foreco
foto: Harry Noback

Aan de gevel zit 24 km SafeWood Select grenen met de afmeting 50×100 mm. Deze zijn afwisselend als plank en als lat aangebracht waardoor er een speels effect ontstaat. Het afwisselende en onregelmatige reliëf, gecombineerd met de aluminium oranje strips en LED verlichting maken het een opvallende verschijning.

Om het gebouw aan de brandveiligheidseisen te laten voldoen was het noodzakelijk de houten lamellen te behandelen. Door Foreco is het hout onder hoge druk geïmpregneerd met een brandvertragende behandeling die vast in het hout blijft zitten. Dit betekent dat het grenen hout bij weer en wind, zonder onderhoud, een brandklasse B heeft. Alle lamellen zijn aan de kopse kant afgeschuind zodat er een goede afwatering is. Door dit ontwerp zal het hout langer mooi blijven voor een duurzame oplossing.

PR_Zutphen_MoederscheimMoonen
foto: Harry Noback

Samenwerking tussen leverancier en bouwbedrijf

Het unieke stramien van plank en lat die reeds van tevoren gemonteerd op panelen aankwamen op de bouwplaats zorgen voor een mooie uitstraling maar ook een uitdaging. Het plaatsen van de panelen diende secuur en conform tekening te verlopen, omdat elk paneel anders was en een unieke code had. Door een goede planning en samenwerking met Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello was het mogelijk om het hout in een korte tijd aan de gevel te monteren.

Klik hier voor de projectomschrijving met meer foto’s en tekeningen

PR_Zutphen_MoederscheimMoonen foto: Harry Noback

tekst: Foreco

Architect: MoederscheimMoonen Architects
Bouwbedrijf: Aan de Stegge Twello
Opdrachtgever: NS Stations
Fotografie: Harry Noback Architectuurfotografie

Reageer op dit artikel