artikel

Vormbaarheid aluminium zorgt voor karakteristieke dak- en geveldetaillering

Architectuurproducten

Woningconfigurators die consumenten de gelegenheid bieden om binnen voorgedefinieerde kaders hun eigen woning te ontwerpen, worden steeds vaker ingezet. Een goed voorbeeld daarvan is de woningconfigurator – een samenwerking tussen coördinerend architectenbureau FORM en ERA Contour – die bij de Smaaktuin in Utrecht is toegepast. Hoewel de configurator is opgebouwd uit gestandaardiseerde bouwelementen, is er in het woonproject De Smaaktuin voldoende ruimte voor duurzame en karakteristieke aluminium maatwerkoplossingen.

Vormbaarheid aluminium zorgt voor karakteristieke dak- en geveldetaillering

Robuust U-profiel

Eén van de opvallendste kenmerken van enkele woningen is het robuuste aluminium U-profiel dat als dakrandafwerking is toegepast. Een stoer aanzicht, maar met een verfijnde afwerking, want het profiel is ogenschijnlijk naadloos in de gevel verwerkt. Een fraai stukje aluminium zetwerk met een esthetisch en duurzaam karakter. Deze opstaande boeiboorden zijn bovendien afgewerkt met een andere maatwerkoplossing én specialiteit van Roval: aluminium muurafdekkappen.

De Smaaktuinen_adv_Roval

Het zetwerk loopt vloeiend over in aluminium muurafdeksystemen, die ook zijn gebruikt als detaillering en afwerking van de borstwering voor de dakterrassen, waarmee enkele woningen zijn voorzien.

Verbinding heden – verleden

Bijzonder detail is dat aluminium als modern bouwmateriaal zorgt voor een verbinding tussen het heden en verleden. Zo is de tuitgevel van de woning die op de afbeelding te zien is, voorzien van aluminium zetwerk. Deze woning verwijst naar de pakhuizen uit de Gouden Eeuw, waarin de noordelijke Nederlanden en de Republiek der Zeven verenigden Nederlanden een bloeiperiode doormaakten op het gebied van handel en wetenschap, maar ook (bouw)kunst.

Advertorial_Roval_Aluminium_Profielen_De_Smaaktuinen

Maximale vormbaarheid

Om aluminium maatwerkoplossingen als nieuwe bouwkunst te bestempelen, gaat wellicht iets te ver, maar dat aluminium als esthetisch bouwmateriaal door zijn maximale vormbaarheid steeds vaker door architecten in het ontwerp wordt meegenomen, is een trend die onlosmakelijk aan deze tijd verbonden is. De aluminium oplossingen die in de Utrechtse Smaaktuin zijn toegepast, laten dat nadrukkelijk zien, niet alleen als bruggenhoofd van het verleden naar het heden, maar ook in combinatie met natuurlijke materialen, zoals de houten en bakstenen gevels.

De Smaaktuinen_Adv_Roval

Reageer op dit artikel