nieuws

Architect Gerard Wijnen en filosoof Roger Scruton overleden

Architectuur

Architect Gerard Wijnen en filosoof Roger Scruton overleden
Beeld Shutterstock

Op zaterdag 11 januari is voormalig architect Gerard Wijnen (89) overleden. Veel gebouwen en woningen in Den Bosch zijn van zijn hand. Ook de Britse filosoof Roger Scruton stierf afgelopen weekend op 75-jarig leeftijd. Scruton was onder meer voorzitter commissie Building Better, Building Beautiful, en auteur van het boek The Aesthetics of Architecture.

Gerard Wijnen was in 1961 grondlegger van De Twee Snoeken, dat de eerste jaren Wijnen en Senders heette. Toen een architectenbureau, nu ook softwareontwikkelaar voor de bouw met zo’n 100 man personeel. Wijnen was een fervent aanhanger van de Bossche school. Een stroming, gebaseerd op het gedachtegoed van dom Hans van der Laan, waarbij ruimtewerking en evenwichtige maatverhoudingen een belangrijke rol spelen. Van zijn hand staan er veel woningen en gebouwen in de stad, en daarbuiten.

Roger Structon

Met het heengaan van Roger Scruton, brexiteer, vossenjager en verdediger van tradities is conservatief Engeland haar voornaamste stem verloren. Na in opspraak te zijn geraakt door zijn ideeën over multiculturalisme en in ere werd hersteld door toenmalig premier David Cameron werd hij in 2016 geridderd. Als blijk van waardering mocht hij, als voorzitter van de commissie Building Better, Building Beautiful, de regering adviseren op het gebied van woningbouw. Scruton was auteur van het boek The Aesthetics of Architecture, waarin hij had gepleit voor traditionele woningbouw, een visie die hij deelde met kroonprins Charles. Afgelopen jaar raakte hij deze functie kwijt nadat een journalist van The New Statesman zijn woorden in een interview had verdraaid. Dankzij spitwerk van Douglas Murray werd Scruton in ere hersteld, maar hij leed enorm onder de affaire.

Roger Scruton. Beeld Shutterstock

Roger Scruton. Beeld Shutterstock

 

Reageer op dit artikel