nieuws

Islamitisch Cultureel Centrum in Tiel door Theo Verburg Architecten

Architectuur

Islamitisch Cultureel Centrum in Tiel door Theo Verburg Architecten

Theo Verburg Architecten ontwierp voor Tiel een nieuw Islamitisch Cultureel Centrum met ruimte voor ontmoeting en activiteiten.

Toelichting Theo Verburg Architecten – De opgave voor het Islamitisch Cultureel Centrum Tiel (ICCT) was een multifunctioneel centrum dat past in de omgeving en de samenleving en de deuren opent voor iedereen. Het multifunctionele gebouw dient naast een gebedsruimte ook ruimtes voor ontmoeting en diverse activiteiten te omvatten. Daarnaast dient het gebouw met zijn functies en architectuur een ruimtelijke en sociale verrijking te zijn voor Tiel in het algemeen en voor de wijk in het bijzonder.

Het gebouw is ontworpen op de locatie van het vroegere Rotondaschool aan de Maurikstraat 1 in Tiel-West. 300 meter van deze locatie vandaan ligt het huidige gebouw. Een klein en oud gebouw dat  niet meer voldoet en geen mogelijkheden biedt voor de gewenste functies.

Het nieuwe  ICCT bestaat uit twee volumes. In één van de volumes zijn functies voor het gebed en de ontmoeting. Deze volume is 54 graden gedraaid en georiënteerd op het zuidoosten . Het andere volume is bestemd voor diverse functies. Beide volumes worden verbonden door het hart. Een uitnodigend transparant koppelstuk vanwaar alle ruimten worden bereikt. Het gebouw heeft een heldere structuur waarbij vooral ruimtelijkheid, routing en flexibiliteit belangrijk zijn.

Waar de structuur vooral functioneel is, geeft de schil het gebouw zijn herkenbare uitstraling. De schil bestaat uit vierkante elementen binnen een raster. Een vierkant element is 1,25 x 1,25 en is opgebouwd uit diverse metselverbanden. Binnen de lijnen is het patroon op specifieke plekken opengewerkt voor ramen. Het geometrische spel van open en gesloten geeft het gebouw zijn levendige evenals serene expressie. Op het zuidoosten is een volume omhoog getrokken als accent. Een bijzonder element op de kop die de identiteit van het gebouw toont. De transparantie bij het koppelstukje tussen de twee volumes benadrukken het open en uitnodigende karakter van het gebouw.

Reageer op dit artikel