nieuws

In Beeld: The Looking Glass Amsterdam door UNStudio

Architectuur

UNStudio heeft de renovatie van het winkelpand op nummer 138 van de Amsterdamse P.C. Hooftstraat voltooid en het pand voorzien van ‘The Looking Glass’, een onderscheidende gevel die een nieuw licht werpt op het etaleren van mode.

Toelichting UNStudio – De façade is zowel in vorm als in functie een ode aan stoffen en textiel; de drie verdiepingshoge gebogen glaspanelen lijken als een soepele opbollende jurk naar beneden te vallen. Dit spel van glas creëert op ooghoogte openingen in de gevel die voorbijgangers een blik gunnen op de collecties.

UNStudio The Looking Glass Amsterdam Beeld Eva Bloem

Beeld Eva Bloem

UNStudio The Looking Glass Amsterdam Beeld Eva Bloem

Beeld Eva Bloem

In een vloeiende beweging komen mode en architectuur hier samen om een ode aan de vormentaal en het ambacht van de haute-couture, waarbij esthetiek en functionaliteit volledig met elkaar in harmonie zijn. Zonder de oorspronkelijke indeling van het typisch Amsterdamse pand met de drie grote verticale ramen, uit het oog te verliezen, geeft de ‘op maat gemaakte’ architectuur van het appartement op de verdiepingen boven de winkelruimte, het gehele pand een hoogwaardige uitstraling. (Waar UNStudio de gevel en het interieur van dit twee verdiepingen tellende appartement heeft ontworpen, zal de toekomstige huurder van het winkelpand verantwoordelijk zijn voor het interieur van die ruimte).

UNStudio The Looking Glass Amsterdam Beeld Eva Bloem

Beeld Eva Bloem

UNStudio The Looking Glass Amsterdam Beeld Eva Bloem

Beeld Eva Bloem

Ambachtelijk

De twee belangrijkste verbindende elementen tussen de begane grond en de eerste verdieping zijn glazen vakken omzoomd door bakstenen banen. De drie glazen elementen zijn in de fabriek geassembleerd en vervolgens ter plaatse gemonteerd. Elk van de drie glazen dozen bestaan uit panelen van gelamineerd, gehard ijzerarm glas, met gebogen en rechte lijnen, die door middel van silicone naden zijn verbonden met de glazen panelen in de roestvrijstalen randprofielen.

UNStudio The Looking Glass Amsterdam Beeld Eva Bloem

Beeld Eva Bloem

UNStudio The Looking Glass Amsterdam Beeld Eva Bloem

Beeld Eva Bloem

Om te zorgen dat de glazen dozen tijdens transport van de fabriek naar de locatie goed beschermd zijn, zijn ze geborgd in een van buitenaf onzichtbare stalen frame. De bakstenen zijn verlijmd op GRC panelen met daartussen een stijve isolatielaag. Het metselwerk is opgesierd met subtiele voegen van metaal, die voldoen aan de welstandseisen.

8 mm brede siliconen naden tussen de gepolijste roestvrijstalen randprofielen en de glaspanelen zorgen voor eventuele toleranties in het gebogen glas die kunnen optreden tijdens het productieproces. Tegelijkertijd beschermen de stalen profielen de glasranden tegen schade en markeren ze de overgang tussen de verschillende geometrieën.

UNStudio The Looking Glass Amsterdam Beeld Eva Bloem

Beeld Eva Bloem

UNStudio The Looking Glass Amsterdam

Sectiedetail diagram

Projectgegevens

Locatie PC Hooftstraat 138, Amsterdam
Ontwerp UNStudio (Ben van Berkel, Astrid Piber with Ger Gijzen, Marc Salemink, Sontaya Bluangtook and Lars van Hoften, Pauline Caubel, Paul Challis, Tiia Vahula)
Opdrachtgever Warenar Real Estate – Warenar developed and owns Crystal House, the Hermes Boutique
Oppervlakte retail circa ca 240m2, residentieel 130m2
Programma: Retail facade, Residentieel
Status: Opgeleverd

Adviseurs
Facade engineer ARUP
Structural engineer Brouwer en Kok
Uitvoerend architect constructie Gietermans & Van Dijk Architecten
Aannemer Wessels Zeist
Aannemer gevel Octatube Nederland b.v.

Beelden
© Evabloem

Lees ook:

UNStudio ontwerpt masterplan Karle Town Centre in Bangalore, India

 

 

Brainport Smart District in Helmond – UNStudio en Felixx

The One in Rotterdam door UNStudio

Foto's

Reageer op dit artikel