nieuws

CPO Sciencepark en RCO House winnen Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2019

Architectuur

CPO Sciencepark en RCO House winnen Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2019
CPO Sciencepark is de winnaar van de Zuiderkerkprijs 2019. Beeld Yvonne Brandwijk

Het woningbouwproject CPO Sciencepark van opdrachtgever CPO Sciencepark en architect Atelier van Wengerden is winnaar geworden van de 22ste Zuiderkerkprijs. De Geurt Brinkgreve Bokaal voor het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed is dit jaar toegekend aan RCO House van opdrachtgever Koninklijk Concertgebouworkest en architect Team V Architectuur. Beide prijzen zijn uitgereikt tijdens het jaarlijks terugkerende evenement De Prijzen.

De gemeente Amsterdam kent jaarlijks een prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject, de Zuiderkerkprijs. Dit jaar gaat de prijs naar het CPO Sciencepark, een ontwerp van Atelier van Wengerden in opdracht van CPO Sciencepark. De winnende opdrachtgever en architect ontvingen, zoals jaarlijks gebruikelijk, een voor deze editie ontworpen kunstwerk als prijs. Dit jaar is het een werk van beeldend kunstenaar Eva Crebolder.

De jury van de Zuiderkerkprijs wordt gevormd door een jaarlijks wisselend team van drie deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. De jury van dit jaar werd gevormd door: Indira van ‘t Klooster (voorzitter), directeur Architectuurcentrum Amsterdam; Jeroen Geurst, Geurst & Schulze architecten, architect van het winnende project van vorig jaar, en Tim Hendrikx, directeur Mooi Ontwikkelt.

Uit het juryrapport: “…De jury beloont dit jaar een bescheiden project van uitzonderlijke architectonische kwaliteit, dat van een verloren ruimte in een ietwat vreugdeloos gebied voor de grootste verrassing zorgde. Vanwege de passie en de toewijding van alle betrokkenen en vanwege de voorbeeldfunctie die dit project kan vervullen in de verbeten strijd om de stad, om mooie, goede, duurzame woningen. Omdat wonen een vorm van zelfbeschikking is, en omdat zelfbeschikking en invloed op de woningmarkt de enige manier is om een zekere vorm van betaalbaarheid in stand te houden.”

Geurt Brinkgreve Bokaal 2019

Winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2019 is het RCO House, een ontwerp van Team V Architectuur met als opdrachtgever het Koninklijk Concertgebouworkest.

Voorgevel ROC House Beeld Jannes Linders

De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed. Deze prijs is voor de veertiende keer uitgereikt. De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal bestaat eveneens uit een jaarlijks wisselend team van drie externe deskundigen op het gebied van herontwikkeling en/of restauratie van erfgoed. Dit jaar bestond de jury uit: Paul van de Laar (voorzitter), bijzonder hoogleraar geschiedenis van Rotterdam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en tevens directeur van Museum Rotterdam; Patrick van der Klooster, teamleider stadsontwikkelaars bij BPD, de winnaar van 2018 met het Burgerweeshuis, en Janneke Ypma, architect met ervaring in transformatieprojecten (restauratie, renovatie en herbestemming).

Uit het juryrapport: “… Het Koninklijk Concertgebouworkest van topniveau is nu gehuisvest in erfgoed dat op topniveau is getransformeerd. Het hergebruik van juist dit gebouw vlakbij het Concertgebouw, is van echte meerwaarde voor de hele stad. Het getuigt van kwaliteit in al zijn geledingen. Het is indrukwekkend en hartverwarmend. Een ode aan Berlage, een cadeau aan de stad, haar geschiedenis, aan de gebruikers en aan de muziek.”

De uitgebreide juryverslagen van beide prijzen en de documentatie van alle het afgelopen jaar in Amsterdam opgeleverde gebouwen zijn terug te vinden in de publicatie Gebouwd in Amsterdam, Projectenboek 2018-2019 of www.gebouwdin.amsterdam.nl>>

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel