nieuws

Winnaars Betonprijs 2019

Architectuur

Winnaars Betonprijs 2019
Levensstrijdweg 1, Regiokantoor Natuurmonumenten Zierikzee door RinkTilanus is de winnaar in de categorie Grensverleggend. Beeld Matthijs Labadie

Op donderdag 14 november vond de uitreiking plaats van de 21ste editie van de Betonprijs. Dit jaar vond de uitreiking plaats tijdens de 62ste editie van de Betondag in de Van Nelle Fabriek.

De Betondag had een toekomstgerichte titel, namelijk Panorama Beton. Om die reden werd dit jaar naast de zes categorieën ook een Toekomstprijs uitgereikt. De achtkoppige jury onder leiding van juryvoorzitter Henri van der Kamp heeft alle 65 inzendingen beoordeeld. Uiteindelijk werden er 17 projecten genomineerd, verdeeld over 6 categorieën. Na juryoverleg zijn de volgende winnaars unaniem vastgesteld.

Bestaande Bouw
In de categorie Bestaande Bouw werd gekozen voor de renovatie/restauratie van de Maastunnel in Rotterdam (Gemeente Rotterdam). Jury: “In maatschappelijke zin een voorbeeld dat je zorgvuldig omgaat met je erfgoed. Het origineel is in uiterlijke zin gekopieerd, maar in functionele zin aangepast aan de moderne tijd.”

Circulair:
In deze nieuwe categorie Circulair werd gekozen voor het circulaire viaduct in Dronten (Aannemer van Hattum en Blankevoort, prefab bouwer Consolis Spanbeton en Rijkswaterstaat). Jury: “Een van de eerste keren dat er echt circulair ontworpen is. Een vernieuwend concept, een voorloper.”

Civiele Bouwwerken
Van de genomineerde projecten in deze diverse categorie is gekozen voor de Albert Cuypgarage in Amsterdam. De opdrachtnemer Max Bögl Nederland heeft deze parkeergarage gebouwd. ZJA Zwarts & Jansma Architecten was namens hun verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp van de Albert Cuypgarage. Jury: “Geweldig om onder water een parkeergarage te maken in binnenstedelijk gebied. Er is meervoudig ruimtegebruik en het geheel is scherp uitgevoerd.” Lees meer over de garage>>

Albert Cuypgarage in Amsterdam door ZJA Zwarts & Jansma Architecten. Beeld Jeroen Musch

Grensverleggend
De jury koos voor het regiokantoor Natuurmonumenten in Zierikzee door B2CO i.s.m. Rink Tilanus Architecten. Jury: “Voor de eerste keer is isolerend beton toegepast: glasschuimbeton. De draagkracht, isolatie en bouwfysische eigenschappen zijn in dit type beton gecombineerd in één materiaal.” Bekijk het project op onze website>>

Levensstrijdweg 1, Regiokantoor Natuurmonumenten Zierikzee door RinkTilanus. Beeld Matthijs Labadie

Utiliteitsbouw
Uit de 3 genomineerde projecten koos de jury in de categorie Utiliteitsbouw voor het Earth Simulation Laboratory in Utrecht door Barcode architects. Jury: “Hier ligt de kracht van het beton en de bewerking, die samenhangt met de functie van het gebouw. Het is een subtiel samenspel van beton en staal. Alle lijnen lopen door in de elementen.” Bekijk het project op onze website>>

Earth Simulation Laboratory in Utrecht door Barcode architects. Beeld Christian van der Kooy

Woningbouw
Uit de grote verscheidenheid aan projecten in de categorie Woningbouw heeft de jury ervoor gekozen Belvedère in Hilversum door René van Zuuk Architekten tot winnaar uit te roepen. Er waren 3 genomineerde projecten. Jury: “Dit zet je niet zomaar neer, een moeilijk project om in beton voor elkaar te krijgen. De uitkragingen zijn bijzonder gedurfd, er is veel lef getoond. Een markant gebouw met kwaliteit.”

Toekomstprijs
Tijdens de uitreiking van de Betonprijs werden niet alleen de winnaars van de zes categorieën bekendgemaakt, maar ook de winnaar van de Toekomstprijs. Studenten konden daarbij stemmen op alle 17 genomineerde projecten. 20 procent van de stemmen, en daarmee de meeste, gingen naar Museum Naturalis in Leiden door Neutelings Riedijk Architecten, een iconisch gebouw met diverse hoogwaardige uitvoeringen van beton. Over het museum Naturalis in Leiden zijn verschillende artikelen op onze website verschenen, bekijk ze hier>>

Naturalis in Leiden. Beeld scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Eervolle vermeldingen
De jury heeft 2 genomineerde projecten een eervolle vermelding gegeven, namelijk de Intervam flats in Utrecht, een ontwerp van DOOR architecten en de busbrug in Zwolle door ipv.

Busbrug Zwolle door ipv Delft. beeld Walter Frisart FOTOwerk

Jury Betonprijs 2019
Henri van der Kamp (juryvoorzitter) – Van Gelder Groep, Alfons van Woensel – Struyk Verwo Infra, Reinald Top – Zwarts Jansma Architecten, Dick van Klaveren – Rijkswaterstaat, Ronel Dielissen-Kleinjans – Mebin, Marten Klein – Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam, Rudi Roijakkers – ABT Groep en Aad van der Horst – TU Delft.

Alle nominatievideo’s zijn te bekijken via het YouTube kanaal van de Betonvereniging. Op de website Betonprijs.nl kunt u alle toelichtingen van de jury lezen en bekijken welke organisaties bij de genomineerde en winnende projecten betrokken waren.

Lees ook:

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Architectuur – Musea

 

 

MOUT en Belvedère winnen Hilversumse architectuurprijs 2019

Reageer op dit artikel