nieuws

Winnaar ARC19 Innovatie Award – CiWoCo1.0 door GAAGA

Architectuur

Winnaar ARC19 Innovatie Award – CiWoCo1.0 door GAAGA
GAAGA ontvangt uit handen van Irma van Oort van KCAP de ARC19 Innovatie Award voor CiWoCo 1.0

Aan het project CiWoCo 1.0 door GAAGA wordt dit jaar de ARC19 Innovatie Award toegekend. De jury roemt de zorgvuldigheid van het project, dat in combinatie met het hergebruik van materialen het gebouw innovatief maakt. Het is een voorbeeldproject voor andere opdrachtgevers hoe in de toekomst gebouwd kan worden.

Dit circulaire woonwerkcomplex in Buiksloterham in Amsterdam-Noord is gerealiseerd in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het woongebouw bestaat uit twee bouwdelen op één kavel, met elkaar verbonden door een collectieve daktuin. Het ene bouwdeel telt vijf verdiepingen met negen appartementen, het ander omvat drie rijwoningen. Hoewel beide gebouwen intrinsiek verschillen, hebben ze hun uitstraling gemeen, met de gevels van staal en gerecycled hout. De groen ingerichte daktuin wordt door de bewoners gezamenlijk gebruikt en fungeert bovendien als waterbuffer.

CiWoCo 1.0 door GAAGA. Beeld Marcel van der Burg

Negentig procent van de toegepaste materialen in het gebouw is herbruikbaar en recyclebaar. Het gebouw voegt zich naar de wensen van de bewoners en kan meebewegen met toekomstige veranderingen. Niet alleen dankzij de polyvalente ruimtes langs de ‘street in the sky’, maar ook dankzij de kolommenstructuur. De plattegronden zijn vrij indeelbaar. Indelingen kunnen relatief eenvoudig veranderen en appartementen kunnen worden samengevoegd. De installaties zijn niet ingestort in de draagstructuur, maar opgenomen in verlaagde plafonds en voorzetwanden waardoor ze gedurende de levensduur kunnen worden aangepast.

Uit het juryrapport: ‘De jury spreekt van een uitstekend uitgewerkt project met een mooie constructie. Het woongebouw is volledig in participatie en CPO (Collectief Particulier Ondernemerschap) gerealiseerd. De jury had ook bijzondere waardering voor de wijze waarop de eindgebruikers (bewoners) in het project betrokken zijn.

ARC19 Innovatie Award

 De ARC19 Innovatie Award wordt toegekend aan veelbelovende ideeën, producten en processen die vernieuwend en haalbaar zijn binnen de opgave van bouwen en architectuur.  De Innovatie Award wil het draagvlak onder innovatie versterken en experiment en vernieuwing stimuleren.

collage-ARC19-Nominaties_Innovatie-Award

ARC19 Nominaties Innovatie Award Van links naar rechts van onder naar boven: Biosintrum door Paul de Ruiter Architects, CiWoCo 1.0 door GAAGA en het Atlas Gebouw van de TU/e door Team V Architectuur

Nominaties

Uit 31 inzendingen selecteerde de jury drie nominaties: GAAGA, Paul de Ruiter Architects en Team V Architectuur met respectievelijk CiWoCo 1.0,  Biosintrum en Atlas Tu/Eindhoven.

Jury

De jury voor de ARC19 Innovatie Award bestaat uit Tillmann Klein, (voorzitter, TU Delft), Peter van Assche (bureau SLA), Vincent Gruis (TU Delft), Irma van Oort (KCAP) en Astrid de Wilde (secretaris, de Architect).

ARC19 Awards

De ARC19 Innovatie Award maakt deelt uit van de ARC19 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC19 Jong Talent Award en de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC19 Innovatie Award is een initiatief van Jung en de Architect

Bekijk hier de winnaar en de nominaties

ARC19: CiWoCo 1.0, Amsterdam – GAAGA

 

Foto's

Reageer op dit artikel