nieuws

Winnaar ARC19 Development Award: Kantoorgebouw Schubertsingel in Den Bosch

Architectuur

Winnaar ARC19 Development Award: Kantoorgebouw Schubertsingel in Den Bosch
Beeld J.W. Kaldenbach

De ARC19 Development Award gaat dit jaar naar de transformatie van een verouderd kantoor naar woongebouw in Den Bosch door MWPO en Houben / Van Mierlo Architecten. ‘Het project is een knappe transformatie van een brutalistisch kantoorgebouw naar een aantrekkelijk woongebouw’. De jury roemt de goede samenwerking van de architect met de ontwikkelaar die bereid was te investeren in kwaliteit en uitstraling.

Aan de zuidzijde van Den Bosch aan een van de uitvalswegen huisde Rijkswaterstaat in een betonnen kantoorgebouw van de jaren zeventig. Het gebouw voegde zich, ondanks het verschil in maat, naadloos in de omringende fijnmazige woonwijk. Behoud van dit brutalistische icoon had de voorkeur ten opzichte van nieuwbouw. Door de constructie op de eerste en tweede verdieping lichter te maken, kon het gebouw worden opgetopt.

Transformatie kantoorgebouw Schubertsingel Den Bosch door Houben / Van Mierlo Architecten. Beeld Rene de Wit

Transformatie kantoorgebouw Schubertsingel Den Bosch door Houben / Van Mierlo Architecten. Beeld Rene de Wit

Uit het juryrapport ‘De architectuur die ontstaat door de transformatie is bijzonder en onverwacht: grote overstekken en mooie buitenruimten omgeving. Sterk is ook dat dit woongebouw zijn kracht ontleend aan de oorspronkelijke architectuur. Het ontwerp kent royale buitenruimtes en besteedt voldoende aandacht aan duurzaamheid. Zonder de goede samenwerking van de architect met de ontwikkelaar die bereid was te investeren in kwaliteit en uitstraling, was dit niet gelukt. Uiteindelijk kiest de jury voor het project dat in haar ogen zowel functioneel als architectonisch het best is gelukt, en dat als transformatieproject het meest  adequaat antwoord geeft op een actuele vraag.

Transformatie kantoorgebouw Schubertsingel Den Bosch door Houben / Van Mierlo Architecten. Beeld Rene de Wit

Transformatie kantoorgebouw Schubertsingel Den Bosch door Houben / Van Mierlo Architecten. Beeld Rene de Wit

ARC19 Development Award

De ARC19 Development Award is de prijs voor best ontwikkelde architectuur project van 2018/2019. Met deze prijs willen de uitschrijvers de inzet van excellente architectuur in de commerciële projectontwikkeling bevorderen. De Award wil de tevens de dialoog tussen project ontwikkelaar en architect bevorderen om zo tot een hoogwaardige kwalitatieve gebouwde omgeving te komen. Voor deze Award zijn dit jaar 21 projecten ingediend.  Deze prijs gaat behalve over architectuur ook over de bijzondere synergie tussen ontwikkelaar/opdrachtgever en architect en over het zakelijke deel van een ontwikkeling. De ontwikkeling dient een succes te zijn.

Nominaties ARC19 Development Award

Nominaties ARC19 Development Award

Nominaties

De genomineerden projecten voor de ARC19 Development Award zijn de transformatie van het kantoorgebouw Schubertsingel door Houben / Van Mierlo Architecten, Spaardersbad door Mei architects and planners en Werk en Studiogebouw Imagewharf door Affaire d’Architecture.

Jury

De jury van de ARC19 Development Award bestaat dit jaar uit Do Janne Vermeulen (voorzitter, Team V Architectuur), Remi Versteeg (Space Encounters), Jan Hein Tiedema (Edge Technologies), Lieske van Pelt (CBRE Global Investors) en Harm Tilman (secretaris, de Architect).

ARC19 Awards

De ARC19 Development Award maakt deelt uit van de ARC19 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC19 Jong Talent Award en de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC19 Development Award is een initiatief van RED Company en de Architect

Bekijk het winnende project en de genomineerden

 

ARC19: Spaardersbad Unieke loftwoningen in monumentaal zwembad Gouda – Mei architects and planners

Reageer op dit artikel