nieuws

Waalsdorpervlakte en Oranjehotel worden rijksmonument

Architectuur

Waalsdorpervlakte en Oranjehotel worden rijksmonument
Beeld P.L. van Till op nl.wikipedia

De Waalsdorpervlakte en het zogeheten Oranjehotel worden voortaan beschermd als waardevol erfgoed. Ze moeten bewaard blijven om de herinnering aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog levend te houden, schrijft verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven aan de Tweede Kamer.

Het Oranjehotel‘ is de geuzennaam die de gevangenen zelf gaven aan de plek die tijdens de Duitse bezetting officieel Deutsches Polizeigefängnis Scheveningen heette. Tussen 1940 en 1945 zaten er meer dan 25.000 mensen op deze plek gevangen, voornamelijk verzetsstrijders, maar ook een grote groep Joden en mensen met een politieke of geloofsovertuiging die de Duitse bezetter niet aanstond. Ook zwarthandelaren en plegers van andere economische delicten werden er vastgehouden. Honderden van hen werden vervolgens naar de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Wassenaar gebracht om er doodgeschoten te worden. Van Engelshoven wil van de twee gedenkplaatsen rijksmonumenten maken.

Onlangs is het museum verbouwd tot herinneringscentrum naar een ontwerp van 3TO architecten en heeft het een vaste tentoonstelling, gerealiseerd door Keen Multidisciplinair Ontwerpbureau. In deze vaste tentoonstelling worden de verhalen verteld van mensen die er opgesloten zaten. Cel 601, een van de dodencellen, is nog in de originele staat te zien. In de open ruimte binnen de gevangenismuren vindt in de toekomst de jaarlijkse herdenking plaats.

Bescherming

Uit onderzoek blijkt dat plaatsen die herinneren aan het verzet nog te weinig worden beschermd, constateert Van Engelshoven. Ook onderduikplekken, landingsterreinen en plaatsen waar fel is gevochten zijn tot dusver wat stiefmoederlijk behandeld. Voor ander erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog wordt doorgaans wel goed gezorgd.

De minister trekt verder 2,5 miljoen euro uit om Joodse begraafplaatsen in Nederland te onderhouden en restaureren. Ze maakt daarvoor samen met de Joodse gemeenschap een plan. Bovendien gaat ze kijken of er niet meer in de oorlog van Joden geroofde kunst terug kan naar de rechtmatige eigenaren.

De bunker van Seyss-Inquart ligt op landgoed Clingendael en oogt als een boerderij. Op het dak de afweergeschutkoepels. Bron: Door oSeveno op wikimedia

De Wassenaarse ‘bunker van Seyss-Inquart’ doet het Rijk voorlopig niet van de hand, schrijft Van Engelshoven. Historici en anderen spraken afgelopen voorjaar hun zorgen uit over de verkoopplannen. Ze zijn bang dat de versterkte boerderij, waar de hoogste baas van het nazi-bewind in Nederland kon schuilen, een smakeloze nieuwe bestemming krijgt. Maar de bunker kan pas worden verkocht zodra er een leidraad ligt voor zulke monumenten, verzekert de minister.

Bron: ANP

Lees ook:

Nationaal Holocaust Museum door Office Winhov in de maak

 

 

Blog – Holocaust Namenmonument in Amsterdam zorgt voor verdeeldheid

 

Reageer op dit artikel