nieuws

Stemmen voor Rotterdamse Architectuurprijs 2019

Architectuur

Stemmen voor Rotterdamse Architectuurprijs 2019

Op woensdag 18 december wordt de Rotterdam Architectuurprijs (RAP) uitgereikt in het Stadhuis van Rotterdam. De prijs bekroont dit jaar voor de tiende keer het beste gebouw van Rotterdam met een prijs voor het team van opdrachtgever, ontwerper en bouwer.

Dit jaar werden in totaal 47 projecten ingezonden. Met woningbouwprojecten, kantoren, winkels, een gymzaal, een brug en nog veel meer, is de oogst opnieuw bijzonder gevarieerd. Opvallend is het aandeel gebouwtransformaties, dit jaar ongeveer 60 procent van het totaal aan inzendingen. De vakjury van dit jaar onder leiding van Esther Agricola heeft zich gebogen over de inzendingen en selecteerde daaruit tien projecten die de kwaliteit van wat er dit jaar in Rotterdam is gebouwd in de breedte laten zien. Naast de juryprijs wordt ook een publieksprijs uitgereikt waarvoor het publiek tot en met 1 december worden gestemd. Stemmen kan via www.rotterdamarchitectuurprijs.nl

De geselecteerde projecten:

– House of Cool Opdrachtgever Fullhouse Vastgoed Ontwerp Bokkers van der Veen Architecten. Bouwer Gebroeders Verschoor. Bekijk het project op onze website>>

House of Cool door Bokkers van der Veen Architecten. Beeld Ossip van Duivenbode

House of Cool door Bokkers van der Veen Architecten. Beeld Ossip van Duivenbode

– Slaakhuys Opdrachtgever Frame Vastgoed. Ontwerp  Jeroen Hoorn, architect | oorspronkelijk architect J.J.M. Vegter | uitwerking en begeleiding Marge Architecten | interieurontwerp hotel HDVL Designmakers i.s.m. Jeroen Hoorn, architect.  Bouwer BIKbouw

Slaakhuys Opdrachtgever Frame Vastgoed. Ontwerp Jeroen Hoorn. Beeld Joost Groeneveld

 

Paradijshof. Beeld Stefan Muller

– Paradijshof Opdrachtgever Woonstad Rotterdam. Ontwerp West 8 (Edzo Bindels), HP architecten, Office Winhov. Bouwer riz bouw

Gymzaal Adamshof. Beeld Anja Schlamann

– Gymzaal de Adamshof Opdrachtgever Gemeente Rotterdam Dienst Stadsontwikkeling. Ontwerp Ziegler|Branderhorst & Artesk van Royen Architecten. Bouwer Schipper & Paaimans Bouwgroep. Bekijk het project op onze website>>

Fenix I door Mei Architects & Planners. Beeld Ossip van Duivenbode

– Fenix I Opdrachtgever Heijmans Vastgoed. Ontwerp Mei architects and planners. Bouwer Heijmans Woningbouw. In het septembernummer verscheen een uitgebreid artikel over het loftgebouw. Lees hier het artikel >>

Transformatie PTT Gebouw door (beeld) JSA

– Transformatie PTT-gebouw Opdrachtgever particuliere belegger, Rotterdam. Ontwerp JSA | jeroen schipper architecten. Bouwer BIKBouw Het project is eveneens ingezonden voor de ARC19 Architectuur Award. Bekijk het hier>>

Penthouse West 399 door Powerhouse Company

– Penthouse West 399 Opdrachtgever Nanne de Ru & Nolly Vos. Ontwerp Powerhouse Company. Bouwer Valleibouw

Lijnbaan 35-43 door BureauVanEig. Beeld Sebastian van Damme

– Lijnbaan 35-43 Opdrachtgever Manhave Vastgoed. Ontwerp BureauVanEig. Bouwer Constructif. Bekijk het project op onze website

Buitenplaats Brienenoord door Superuse Studios Beeld Riccardo de Vecchi

– Buitenplaats Brienenoord Opdrachtgever Stichting Grondvesten. Ontwerp Superuse Studios. Bouwer Aanemingsbedrijf T. Mostert

Ruiterbrug Hoek van Holland door Happel Cornelisse Verhoeven. Beeld René de Wit

Ruiterbrug Hoek van Holland door Happel Cornelisse Verhoeven. Beeld René de Wit

– Ruiterbrug Opdrachtgever Gemeente Rotterdam. Ontwerp Happel Cornelisse Verhoeven. Bouwer GKB Realisatie. De Ruiterbrug is eveneens ingezonden voor de ARC19 Detail Award. Bekijk hier het project

Stemmen op bovenstaande projecten kan via http://www.rotterdamarchitectuurprijs.nl

Vakjury

De jury van 2019 staat onder leiding van Esther Agricola (Directeur Ruimte en Duurzaamheid gemeente Amsterdam) met verder Do Janne Vermeulen (Architect/Directeur Team V Architectuur), Niraj Sewraj (Stadsontwikkelaar bij BPD), Marianne van der Sanden (Architect/Partner, Braaksma & Roos Architectenbureau) en Jan Bruil (Hoofd Ontwikkeling & Realisatie Nederland Bouwinvest). Zij zullen in de laatste fase van de jurering uit de juryselectie van tien projecten drie nominaties aanwijzen waarvan er uiteindelijk één de juryprijs in de wacht zal slepen.

Over de prijs

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam. Het is een initiatief van de Gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, Architectuurinstituut Rotterdam. De prijs bestaat uit een juryprijs en een publieksprijs en is bestemd voor het team van opdrachtgever, bouwer en architect.

Dit jaar beleeft de Rotterdam Architectuurprijs haar tiende editie. Met de prijs wordt jaarlijks de oogst binnengehaald van nieuwe gebouwen en gebouwtransformaties in de stad. De Rotterdam Architectuurprijs komt voort uit de architectuurnota Architectuur en Rotterdam. Architectuur als drijvende kracht voor de ontwikkeling van de stad (Rotterdam, 2010). De nieuwe architectuurnota zal naar verwachting in december verschijnen.

Lees ook

Reageer op dit artikel