nieuws

Nominaties Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen bekend

Architectuur

Nominaties Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen bekend
Het Hoofdkantoor Triodos Nederland in Driebergen-Zeist door RAU is een van de genomineerden van de Award Natuurinclusief bouwen en ontwerpen. Beeld Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Voor de eerste Award Natuurinclusief bouwen en ontwerpen van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdierverening zijn vijf projecten genomineerd. De onafhankelijke jury van de award heeft de projecten geselecteerd uit een groslijst van in totaal zestien aangemelde projecten.

Alle inzendingen zijn beoordeeld door een onafhankelijke vakjury met expertise op het gebied van stedelijke ontwikkeling en stadsnatuur. Deze bestaat uit Gertjan van der Baan (Vesteda), Jelle de Jong (IVN, DuurzaamDoor) en Jacques Vink (Ruimtelab, co-auteur Stadsnatuur Maken).

De jury nomineerde onderstaande vijf projecten.

Stadhouderspark in Vught door Soeters van Eldonk

Alleen daar waar de natuur dat toelaat zijn twee voormalig kazerneterreinen herontwikkeld tot een duurzame, groene woonwijk met circa 650 koop- en huurwoningen in verschillende typen en prijsklassen.

De jury over Stadhouderspark: “Op originele én navolgbare wijze geeft het project invulling aan de ambitie de belangen van mens en dier met elkaar te verbinding te brengen.”

Het Meerveld in Emmen door Heijmans

De verbetering van 94 huurwoningen is aangegrepen om de kwaliteit van zowel het openbaar en als het particuliere groen in deze typische volksbuurt te verhogen en in ruime mate te voorzien van nestkasten.

De jury over Het Meerveld: “Een project met laagdrempelige maatregelen, waarmee feitelijk de norm wordt gesteld voor natuurinclusieve woningrenovaties in Nederland.”

Genderdal in Eindhoven door Buro Lubbers

Een typisch jaren zestig-appartementencomplex is voorzien van bloemrijke tuinen en uitgerust met een groot aantal nestkasten voor vogels en vleermuizen, die uiteindelijk in steeds groener wordende gevels zullen opgaan.

De jury over Genderdal: “De wijze waarop hier samen met de bewoners met de natuur aan de slag is gegaan is simpel en effectief, makkelijk te kopiëren en op grote en kleine projecten toepasbaar.”

Hoofdkantoor Triodos Bank Nederland in Zeist door RAU en EX Interiors

Bij de bouw van het uiterst duurzame kantoorgebouw op een historisch landgoed zijn op ingenieuze wijze tal van vogel- en vleermuisvriendelijke maatregelen getroffen, waarmee de inbreuk op het natuurlijk leven tot een minimum is beperkt.

De jury over Triodos: “Deze ontwikkeling toont aan dat een integrale kijk op duurzaamheid in combinatie met voldoende respect voor de omgeving tot maximale natuurinclusiviteit leidt.” Lees meer over dit project van RAU >

Hoofdkantoor Triodos Nederland in Driebergen-Zeist door RAU. Beeld Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Hoofdkantoor Triodos Nederland in Driebergen-Zeist door RAU. Beeld Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Happy Days in Zoetermeer door KOLPA architecten en MIX architectuur

Dit ambitieuze plan voor de bouw van 205 duurzame woningen en wooneenheden stelt natuurinclusiviteit en leefkwaliteit van alle bewoners centraal door de woningen in blokjes van vier over een groen en autovrij park te verdelen.

De jury over Happy Days: “Hoewel het plan nog niet volledig is uitgewerkt, biedt het nu al scherp zicht op de volledig natuurinclusieve woonomgeving die het in de toekomst belooft te zijn.” Lees verder >

Happy Days in zoetermeer

Happy Days in Zoetermeer

Diversiteit

De jury toonde zich “blij verrast door de grote diversiteit in aanmeldingen. In alle geledingen van de gebouwde omgeving denken partijen serieus na over de wijze waarop natuurinclusief gebouwd en herontwikkeld kan worden. Positief is ook dat veel genomen maatregelen betrekkelijk eenvoudig te kopiëren zijn. Juist die kwaliteit helpt om natuurinclusief bouwen en ontwerpen een stap verder te brengen.”

De schaal waarop natuurinclusief bouwen en ontwerpen vorm en inhoud krijgt is divers, waardoor de projecten niet altijd even goed vergelijkbaar bleken. Ook werd duidelijk dat natuurinclusief bouwen en ontwerpen voor een deel nog pionierspraktijk is. Er wordt nog veel geëxperimenteerd en er valt nog het nodige te ontdekken. Maar dat heeft ook een voordeel: er kan het nodige worden geleerd van de projecten die zijn genomineerd.

De winnaars van de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen, die mede mogelijk is gemaakt door de provincie Noord-Brabant, worden op donderdag 19 december bekend gemaakt. Dat gebeurt tijdens het symposium Biodiversiteit en Leefgebieden in ’s Hertogenbosch.

Lees ook:

Vogelbescherming lanceert Award Natuurinclusief bouwen

 

 

 

Reageer op dit artikel