nieuws

Lieven de Key Penning naar Basisschool De Molenwiek in Haarlem door korth tielens architecten

Architectuur

Lieven de Key Penning naar Basisschool De Molenwiek in Haarlem door korth tielens architecten
Foto Peter Tijhuis

korth tielens architecten heeft de Lieven de Key Penning ontvangen voor basisschool De Molenwiek in Haarlem. De jury is enthousiast over de manier waarop de architecten nieuwe kwaliteiten hebben toegevoegd aan de verouderde school. Oud en nieuw vormen samen een geheel, waardoor de school weer jaren vooruit kan.

De Molenwiek is een voorbeeld van een oudere school die met een paar ingrepen en toevoegingen een heel mooi gebouw heeft opgeleverd,” aldus de jury. Zo moet je een project oppakken: kwaliteit toevoegen. Het oude gebouw wordt meegenomen in het totale project”

“De betrokkenheid van het bureau Mevrouw Meijer moet hier ook zeker genoemd worden. Het is niet typisch een gemiddelde basisschool, omdat het geheel getuigt van volwassen, ambitieuze, pure architectuur,” benadrukt de jury.

Beeld Peter Tijhuis

Basisschool De Molenwiek

Het bestaande gebouw van basisschool De Molenwiek was verouderd en energetisch zeer slecht. Door te renoveren en transformeren heeft het oude gebouw een nieuw leven gekregen. Aan twee zijden is een nieuwbouw toegevoegd, waar onder andere de entree en bibliotheek in zijn ondergebracht.

Belangrijke uitgangspunten van het ontwerp zijn licht, lucht en ruimte. Bovendien heeft korth tielens architecten ingezet op een sterke relatie met het park. Hoge brede ramen zorgen brengen de natuur zoveel mogelijk in de klaslokalen.

Beeld Peter Tijhuis

Lieven de Key Penning

De Lieven de Key Penning wordt een keer in de drie jaar uitgereikt. Voor de prijs waren tien projecten genomineerd. Het publiek kon ook stemmen voor de publieksprijs. Deze ging uiteindelijk naar het Clubhuis RFC Haarlem door Diederik Dam en Karel Bodon.

De vakjury bestond dit jaar uit Floor Roduner, voorzitter (wethouder ruimtelijk ordening), Willem Hein Schenk (stadsarchitect), Martin van Bleek (voorzitter Vereniging Haerlem), Wim de Wagt (architectuurhistoricus en –publicist), Marjolein van Eig (BureauVanEig, gastjurylid), Gabriël Verheggen (directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem) en Hans van der Straaten (secretaris).

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel