nieuws

Kunst helpt Magere Brug ‘naar de ratsmodee’

Architectuur

Kunst helpt Magere Brug ‘naar de ratsmodee’
Nacht-Tekening door Krijn de Koning. Amsterdam Light Festival 2019. Beeld Janus van den Eijnden

De Magere Brug over de Amstel in Amsterdam is een iconische brug, waarvan de vorm ’s avonds wordt geaccentueerd door honderden lampjes. Voor het Amsterdam Light Festival vond kunstenaar Krijn de Koning het interessant om dat beeld te verstoren, om aan te geven dat “de realiteit veranderbaar is”. Hij husselde de verschillende vormen door elkaar, waardoor de brug vanuit het centrum gezien lijkt te bestaan uit losse onderdelen die niets met elkaar te maken hebben. “Met lampjes is de brug op z’n Amsterdams gezegd naar de ratsmodee geholpen”, legt De Koning uit.

Thema van deze achtste editie van het Amsterdamse lichtkunst-spektakel is ‘Disrupt!’ (Verstoor!). Volgens de organisatie komt een disruptie of plotselinge ontregeling vaak ongelegen. Het kan gaan over conflicten, chaos en mogelijk gevaar. Maar ontregeling kan ook “een positieve aanzet geven tot verandering en onbekende mogelijkheden zichtbaar maken”. Twintig kunstenaars verbeelden het thema in lichtsculpturen, die lopend, fietsend of per boot kunnen worden bekeken. Ze lopen uiteen van een ‘bevroren explosie’ (Nothing Holding Us), tientallen knipperende ogen bij Artis (De Nachtloerrrders), een ondergelopen straat op het Entrepotdok (Surface Tension), tot een gigantische, blauw verlichte vliegende ‘bom’, die blijkt te bestaan uit duizenden oplichtende veertjes (Big Bang).

Surface-Tension door Tom Biddulph, Barbara Ryan. Amsterdam Light Festival 2019. Beeld Janus van den Eijnden

Er is dit jaar gekozen voor een nieuwe route. Die loopt nu niet via de Herengracht, maar door het oostelijk deel van het centrum: vanaf het Oosterdok via de Oudeschans naar de Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht en Entrepotdok. Ook voor het eerst zijn er vijf punten in de route waar zogeheten stadsverhalen worden verteld, bijvoorbeeld over de protesten in de jaren zeventig tegen sloop ten behoeve van de metro, over de ‘Schaduwkade’ waar de Joodse bewoners in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd, en over de schaamte die de Gouden Eeuw tegenwoordig oproept vanwege de slavenhandel die destijds werd bedreven.

Het Amsterdam Light Festival begint 28 november en duurt tot en met 19 januari. Meer informatie>>

Bron: ANP

Lees ook:

 

Terugblik op Amsterdam Light Festival 2018-2019

Video: Serge Schoemaker over lichtinstallatie ‘Transmission’ voor Amsterdam Light Festival 2018

Reageer op dit artikel