nieuws

In beeld: Observatiepunt The Whale door Dorte Mandrup

Architectuur

In beeld: Observatiepunt The Whale door Dorte Mandrup
Beeld MIR (www.mir.no)

Dorte Mandrup heeft impressies vrijgegeven van The Whale, een observatiepunt voor het spotten van walvissen. Het project dat in 2022 wordt geopend krijgt het uiterlijk van een gigantische rots in de poolcirkel aan de noordkust van Noorwegen.

‘De walvis’ is ontworpen door de Deense Studio Dorte Mandrup. Het observatiepunt moet versmelten met het kustlandschap in de buurt van de stad Andenes, een van de beste plaatsen om walvissen te ‘spotten’. Het ontwerp is de winnende inzending van een internationale prijsvraag die hiermee ‘bewustzijn wil creëren voor het leven en behoud van de walvissen en hun omgeving, met name in Noorwegen’. Het land is een van de drie landen wereldwijd die de commerciële jacht op dwergvinvissen mogelijk maakt.

The Whale door Dorte Mandrup Beeld MIR (www.mir.no)

The Whale door Dorte Mandrup Beeld MIR (www.mir.no)

Eenmaal voltooid, krijgt The Whale een gigantisch beloopbaar gebogen dak bedekt met stenen die met de jaren patina krijgen en de groei van mos aanmoedigen waardoor het gebouw (nog meer) opgaat in zijn rotsachtige omgeving.

The Whale door Dorte Mandrup Beeld MIR (www.mir.no)

The Whale door Dorte Mandrup Beeld MIR (www.mir.no)

Bezoekers kunnen de walvissen ook van binnenuit bekijken en tegelijkertijd meer komen te weten over de zoogdieren door een tentoonstellingsruimte van 4.500 vierkante meter met grote glazen wanden, kantoren, een café en een winkel. De impressies van The Whale, suggereren dat de interieurafwerking in het gebouw een minimaal materiaalpalet van hout en beton zal hebben, terwijl de rotsen uit het landschap bewaard blijven en overal in de vloer zijn ingebed.

The Whale door Dorte Mandrup Beeld MIR (www.mir.no)

The Whale door Dorte Mandrup Beeld MIR (www.mir.no)

The Whale door Dorte Mandrup Beeld MIR (www.mir.no)

The Whale door Dorte Mandrup Beeld MIR (www.mir.no)

The Whale zal naar verwachting in 2022 openen en is ontworpen door Dorte Mandrup in samenwerking met Marianne Levinsen Landskab en consultants JAC Studio, Thornton Tomasetti, Niels Øien en Anders Kold. Het rotsachtige bouwvoorstel werd geselecteerd uit 37 inzendingen voor de ontwerpcompetitie van The Whale, waaronder BIG, Snøhetta en Reiulf Ramstad.

 

Reageer op dit artikel