nieuws

Herman Hertzberger ontvangt ARC19 Oeuvre Award

Architectuur

Door Harm Tilman – De ARC19 Oeuvre Award wordt dit jaar toegekend aan de Nederlandse architect Herman Hertzberger (1932). De jury looft Hertzbergers grote betrokkenheid bij ruimte en samenleving over een periode van meer dan zes decennia. Met de toekenning neemt de jury eveneens stelling tegen de achteloosheid waarmee de laatste jaren wordt omgegaan met het werk van een van Nederlands grootste architecten.

Herman Hertzberger is in 1932 geboren in Amsterdam en studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Delft. In 1958 richtte hij zijn eigen architectenbureau op en een jaar later trad hij toe tot de redactie van Forum, samen met Aldo van Eyck en Jaap Bakema. De in deze periode ontwikkelde filosofie van een architectuur waarin ontmoeting en vervlechting centraal staan, vormt de rode draad in zijn oeuvre waaraan hij tot op de dag van vandaag voortbouwt.

Hertzberger ziet het bouwen als het zoeken naar ruimtelijke oplossingen voor maatschappelijke problemen. Tot de hoogtepunten in zijn oeuvre behoren het Centraal Beheergebouw in Apeldoorn (1968-1972), de Apollo Montessorischool in Amsterdam (1983) en het Chassé Theater in Breda (1992-1995). De jury is onder de indruk hoe Hertzberger zich in dit grootse, samenhangende oeuvre telkens weer wist te vernieuwen en zich steeds meer formele en ruimtelijke vrijheden ging veroorloven.

Het baart de jury dan ook zorgen dat belangrijke projecten uit dit oeuvre met afbraak worden bedreigd. In het huidige tijdsgewricht maken zijn gebouwen stormachtige ontwikkelingen door en wordt het belang ervan niet altijd ingezien. Ze juicht het toe dat Hertzberger zelf betrokken is bij verschillende pogingen om zijn projecten nieuw leven in te blazen, vanuit de filosofie dat een goed gebouw voor meerdere doelen geschikt te maken is.

Herman Hertzberger ontvangt ARC19 Oeuvre Award. Beeld Miriam Guttmann

Beeld Miriam Guttmann

Engagement en betrokkenheid

Behalve als architect heeft Hertzberger ook als docent grote invloed gehad op generaties architecten in Nederland. Tussen 1970 en 1990 was hij hoogleraar in Delft. Met initiatieven als INDESEM en de oprichting van het Berlage Instituut stond hij aan de wieg van de internationalisering van de Nederlandse architectuur. Madeleine Maaskant, voorzitter van de jury, zegt: “Herman Hertzberger is een architect, schrijver, docent en nog zoveel meer. Een icoon uit de na-oorlogse architectuurgeschiedenis, die een generatie ontwerpers heeft geleerd dat ‘architectuur begint met leren kijken’.”

Ten slotte looft de jury Hertzbergers gepassioneerde strijd voor en zijn nooit aflatende engagement met een herbergzame architectuur. Zo zei Hertzberger in 2017 tegen Bernard Hulsman van NRC: “Niet alleen kleine hokjes voor drie ton bouwen voor expats waar je in de keuken moet slapen, waar Amsterdam en Den Haag nu mee volgebouwd worden. Maak ruimte voor woningen. Bouw zo dat er ook gezinnen in je gebouwen kunnen wonen in de stad. Want de vluchtelingen gaan komen, en de baby’s gaan komen. Architectuur moet beter. En opdrachtgevers moeten daar ook aan meewerken.”

De jury hoopt en verwacht dat deze woorden op de vleugels van zijn indrukwekkende oeuvre opnieuw weerklank zullen vinden in de Nederlandse architectuur.

ARC19 Oeuvre Award

Herman Hertzberger ontvangt de ARC19 Oeuvre Award op donderdag 7 november 2019 tijdens een feestelijke avond in Pakhuis West te Amsterdam. Tijdens deze avond worden ook de winnaars van de acht andere categorieën van de ARC19 Awards bekend gemaakt.

De jury van de ARC19 Oeuvre Award bestaat uit Madeleine Maaskant (voorzitter, Academie van Bouwkunst Amsterdam), Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling), Bart Reuser (Next Architects) en Harm Tilman (secretaris, de Architect).

De ARC19 Oeuvre Award wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een blijvende en vernieuwende bijdrage levert aan de totstandkoming van de gebouwde omgeving. Voor de prijs komen naast architecten en stedenbouwers ook wetenschappers en opdrachtgevers in aanmerking. Eerdere winnaars waren Adriaan Geuze, Kees Christiaanse, Office Winhov, Michael van Gessel, Riek Bakker, Thomas Rau en Maarten Kloos.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel