nieuws

Gebouw Rijksarchief van Beieren wordt van de hand van gmp

Architectuur

Gebouw Rijksarchief van Beieren wordt van de hand van gmp
Staatsarchiv Kitzingen door gmp Beeld Moka Studio

von Gerkan, Marg and Partners (gmp) zijn in samenwerking met landschapsarchitecten Capatti Staubach geselecteerd als winnaars van de competitie voor het ontwerp van het nieuwe gebouw van het Staatsarchief in Beieren in Kitzingen.

Toelichting gmp – Het geplande archiefgebouw bevindt zich op een open plek op een hellend terrein ten noorden van de oude stad van Kitzingen en biedt uitzicht over de Main-vallei. Het gebouw is op een sokkel geplaatst en verdeeld in drie volumes die zich als sculpturen in het landschap nestelen en, dankzij de kleinschalige detaillering, goed passen in het panorama van de aangrenzende oude stad. Twee kubussen met een vierkante voetafdruk die het archief herbergen, zijn verbonden door een paviljoenachtig horizontaal bouwvolume. De continue beglazing van de entreezone en de eerste verdieping opent het gebouw naar de omgeving, terwijl de gevels van de archiefgebieden geen openingen hebben.

Staatsarchiv Kitzingen door gmp Beeld Moka Studio

Staatsarchiv Kitzingen door gmp Beeld Moka Studio

Bezoekers van het vrijstaande gebouw worden naar het voorplein in het westen geleid, waar de hoofdingang zich bevindt. De openbare ruimtes bevinden zich op de begane grond, waaronder een evenementenruimte met uitzicht op het zuiden en een leeszaal die is gericht op de Main River in het oosten en zuiden. De kantoren zijn ingericht op de tweede verdieping en ontvangen daglicht via doorlopende fenestratiebanden. Het archief zelf is op de bovenste verdiepingen geplaatst, evenals in de plint- en kelderverhalen.

Vanaf het terras op de begane grond leidt een open trap naar het omliggende stadsparklandschap. Het ontwerp van landschapsarchitecten Capatti Staubach herbergt de bestaande topografie met zijn 18 meter hoogteverschil en biedt een netwerk van gemakkelijk te onderhandelen paden, waarvan sommige barrièrevrij zijn. Het nieuwe gebouw zal van drie kanten toegankelijk zijn vanaf de Main River naar het oosten via een kronkelig pad met een ondiep verloop, vanuit het zuiden via een voetpad met brug naar de aangrenzende site van D.-Paul-Eber Middle School, en van de west via het voorplein en de hoofdingang.

Projectgegevens

Ontwerp Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Dirk Heller
Projectleider Karen Schroeder
Competitieteam Chen Xiufu, Holger Schmücker, Marcus Tanzen, Jule Henning, Christoph Berle, Feng Cai, Vanessa Rodrigues Alves
Landschapsachitect Capatti Staubach Landschaftsarchitekten
Opdrachtgever Overheid Würzburg
Oppervlakte 12.300 m²

Foto's

Reageer op dit artikel