nieuws

Bouwstart House of Delft

Architectuur

Bouwstart House of Delft
House of Delft door Patrick Koschuch. Beeld KOSCHUCH Architects

In Nieuw Delft is de bouw gestart van het House of Delft. In het duurzame gebouw, pal naast het centraal station, komen 51 appartementen, atelierwoningen en maisonnettes. Beneden zijn onder meer een congresruimte, moderne brasserie/stadscafé, een auditorium en VVV gepland.

House of Delft is een ontwerp van Koschuch Architects. Het is een moderne vertaling van de oorspronkelijke woon- en geboortehuizen van belangrijke Delftse pioniers. Aan de kop van het project komen drie Delftse huizen van 20 meter hoog. Aan de kant van het stadscentrum komen zeven hoge glazen ateliers. De gevelprofielen en de inverse huizen vertellen de verhalen over de rol die de pioniers van Delft in de geschiedenis hebben gespeeld. In deze ateliers wordt volop gewerkt en geëxperimenteerd. Het zijn de open innovatie ateliers van de stad.

House of Delft door Frits van Dongen

Burgemeester Marja van Bijsterveldt noemt House of Delft in de Telegraaf ‘een aanwinst voor de stad’. “Het gebouw past met zijn ambities en uitstraling binnen de ambities die we voor ogen hebben met het nieuwe stadsgebied Nieuw Delft. Namelijk innovatief, ambitieus en toekomstbestendig. Maar bovenal staat het gebouw voor wie wij zijn en wat wij in Delft kunnen.” Bij de presentatie van het schetsontwerp was er veel rumoer over het project, zowel voor- als tegenstanders lieten destijds van zich horen.

Het conceptontwerp is in 2017 gemaakt door Van Dongen – Koschuch architects and planners. In 2019 besloten de oprichters Patrick Koschuch en Frits van Dongen elk met een eigen bureau verder te gaan. Koschuch Architects voltooide het ontwerp voor House of Delft.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel