nieuws

Beschildering bouwschutting HAUT verwijst naar bestaande woningen in de buurt

Architectuur

Beschildering bouwschutting HAUT verwijst naar bestaande woningen in de buurt
Beschildering van bouwschutting rond HAUT door Maarten Douwe Bredero

Architect en kunstenaar Maarten Douwe Bredero heeft de afgelopen weken aan zijn ontwerp voor de bouwschutting van het project HAUT in Amsterdam gewerkt. Na een oproep van J.P. van Eesteren aan buurtbewoners om een kunstwerk te ontwerpen voor de bouwschutting van 50 meter lang en twee meter hoog mocht hij zijn ontwerp verder uitwerken.

Het idee van Maarten was om de nieuwbouw samen te laten komen met de bestaande bouw in de omgeving. “In de schildering zijn de gevelfragmenten van de bestaande woningen aan de overkant van de straat gespiegeld aangebracht. Het hoekige karakter van de statische gevels contrasteert met de vloeibare, amorfe watervlekken. Het blauwe vlak op de achtergrond symboliseert de rivier de Amstel. Daar waar deze contour naar boven verloopt, beginnen de nog geveldelen. Het blauw van de rivierstroom bindt de warme tinten.”

Naast de abstracte vormen in de schildering is er ook een tekst te lezen. De tekst ‘IN A WAY’ geeft ruimte aan meerdere interpretaties. “Zo verwijst deze bijvoorbeeld naar het specifieke van dit bijzondere bouwproject. Maar ook naar de interactie die de straatgevels straks met elkaar aan zullen gaan. In dat opzicht is de bouwschutting als een tijdelijk membraan op te vatten; een vlies van allerlei vervlochten entiteiten.”

Werkwijze Maarten

Maarten legt uit hoe hij te werk is gegaan “Als eerste stap heb ik het ontwerp één keer in het klein digitaal geschetst. Dit beeld heb ik in verschillende stukken verdeeld en uitvergroot. De uitvergrotingen zijn precies op schaal en kregen een raster over zich heen. Met behulp van dat raster kon ik elke contour in de werkelijke maat met potlood uittekenen op de bouwschutting. Toen de lijnen eenmaal stonden ben ik begonnen met het aanbrengen van de juiste kleur verf op de juiste plek”, aldus Maarten.

Hybride houten woontoren

HAUT wordt het nieuwe icoon aan de Amstel. Het 73 meter hoge gebouw is straks de hoogste hybride houten woontoren van Nederland. J.P van Eesteren realiseert dit project in samenwerking met projectontwikkelaar Lingotto, Team V Architectuur en Arup.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel