nieuws

ARC19 Detail Award naar TIJ door RAU en RO&AD

Architectuur

ARC19 Detail Award naar TIJ door RAU en RO&AD

Vogelobservatorium TIJ in Stellendam door RAU & RO&AD geeft op zeer sprekende wijze blijk van de nieuwe manier van denken waarnaar de jury op zoek is. Het project is losjes ontworpen, met ruimte voor improvisatie en experiment. De zwaarte van architectonische regels ontbreekt, context en functie hebben de meeste ontwerpbeslissingen bepaald. De tunnel richting het gebouw zorgt dat bezoekers onzichtbaar blijven en is tegelijk uitgevoerd met extra nestkasten. Waar de kijkgaten moesten komen, is door de vogelaars aangewezen. TIJ past daardoor naadloos in zijn rauwe, natuurlijke omgeving.

De wijze waarop houtbouw is toegepast, vindt de jury geraffineerd en innovatief. Het project is gerealiseerd zonder enige overdaad. De balken zijn op een no-nonsensemanier met grote deuvels aan elkaar gemonteerd. Ook de houtsoort is direct aangepast op de functie: wat onder loopt is Accoya, daarboven is grenen gebruikt. Tegelijk is het een Nederlandse pionier op het gebied van file-to-factory ontwerp. Het ontwerp is volledig parametrisch ontworpen, een unieke werkwijze voor houtconstructies. De constructie is opgebouwd uit kleine elementen, zodat het geheel in één vrachtwagen kon worden vervoerd. Het riet voor de dakbedekking en de heide bij de raamopeningen

Jury

De jury van de ARC19 Detail Award bestaat uit juryvoorzitter Patrick Koschuch (Koschuch Architects), Frederique van Alphen (cepezed), Alessandra Covini (Studio Ossidiana), Barend Koolhaas en Afke Laarakker (secretaris, de Architect).

Thomas Rau met de ARC19 Detail Award

Thomas Rau met de ARC19 Detail Award

ARC19 Awards

De ARC19 Detail Award maakt deelt uit van de ARC19 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC19 Jong Talent Award en de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC19 Detail Award is een initiatief van KUBUS en de Architect.

Bekijk de winnaar

ARC19: Vogelobservatorium Stellendam – RAU & RO&AD

Bekijk de nominaties

ARC19: Museum De Lakenhal Leiden – Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects

Reageer op dit artikel