nieuws

ARC19 Architectuur Award naar Mundo-a in Antwerpen door B-architecten

Architectuur

ARC19 Architectuur Award naar Mundo-a in Antwerpen door B-architecten

De jury, onder leiding van Jan Benthem, heeft Mundo-a in Antwerpen aangewezen als winnaar van de ARC19 Architectuur Award. Zij prijst de fascinerende stedenbouwkundige inpassing van het kantoor en de radicale uitgangspunten op het gebied van circulariteit. Met dit project daagt B-architecten uit om anders naar de stad te kijken en zet het bureau een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid. 

Mundo-a is vormgegeven als een bruggebouw boven de nooduitgang van een metrolijn in Antwerpen. Onder het kantoor ontstaat zo een publieke ruimte met een hoogte van zes meter, die een grote meerwaarde is voor de gebruikers en de buurtbewoners. De jury is onder de indruk van de manier waarop B-architecten met deze injectie een nieuwe impuls heeft gegeven aan de buurt en de stad als geheel.

Zij heeft daarom Mundo-a uitgeroepen tot winnaar van de ARC19 Architectuur Award. De jury prijst wijze waarop B-architecten op deze complexe locatie een zwevend gebouw heeft gerealiseerd. Door deze ingreep blijft het achtergebied met de tuin toegankelijk vanaf de straat en zorgt het project voor nieuwe levendigheid in de wijk. Volgens de jury is Mundo-a daarmee een prachtig voorbeeld van binnenstedelijke verdichting.

Bovendien heeft zij veel waardering voor de circulaire uitgangspunten van het ontwerp, waarbij vooral de houten brugconstructie lof oogst. Met dit bio-ecologische, passieve kantoorgebouw zet B-architecten een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid. En dat is volgens de jury hard nodig in deze tijd.

Uitzicht op de onderdoorgang en het achtergebied vanuit Mundo-a. Beeld Lucid

ARC19 Architectuur Award

De ARC19 Architectuur Award gaat naar een project dat hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineert met een verrassende architectuur. Doel van de prijs is duurzaamheid te promoten als integraal onderdeel van het ontwerp. De jury heeft daarbij gezocht naar inventieve ontwerpen die op alle schalen een meerwaarde leveren voor de omgeving.

Uit 155 inzendingen heeft zij in september drie nominaties geselecteerd. Naast Mundo-a nomineerde zij ook Museum De Lakenhal in Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven & Julian Harrap Architects en Rhapsody in West in Amsterdam door TANGRAM voor de prijs. Deze projecten geven alle drie op verrassend passende wijze antwoord op een complex stedenbouwkundig vraagstuk.

Na een bezoek aan de genomineerde projecten wijst de jury uiteindelijk Mundo-a in Antwerpen aan als winnaar van de ARC19 Architectuur Award. De jury is erg te spreken over de intrigerende houten brugconstructie en opvallende groene gevel van het nieuwe kantoor. Bovendien heeft B-architecten compromisloos de circulaire uitgangspunten van de opdrachtgever doorgevoerd in het ontwerp.

Gemeenschappelijk dakterras van Mundo-a. Beeld Lucid

Jury

De jury van de ARC19 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Jan Benthem (voorzitter, Benthem Crouwel Architects), Jan Nauta (Studio Nauta), Sylvia Renes (BenR adviseurs), Olaf Nieuwenhuis (Kroonenberg) en Marieke Giele (secretaris, de Architect).

Juryvoorzitter ARC19 Architectuur Jan Benthem in gesprek met Hadassah de Boer

Juryvoorzitter ARC19 Architectuur. Jan Benthem in gesprek met Hadassah de Boer

ARC19 Awards

De ARC19 Architectuur Award maakt deelt uit van de ARC19 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC19 Jong Talent Award en de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC19 Architectuur Award is een initiatief van Tarkett en de Architect.

Bekijk de winnaar

Bekijk de genomineerde projecten

Reageer op dit artikel