nieuws

Anne Dessing wint ARC19 Jong Talent Award

Architectuur

De ARC19 Jong Talent Award gaat dit jaar naar Anne Dessing. De jury, onder leiding van Evelien van Veen, ziet in haar een talentvol ontwerper met een oorspronkelijke visie op het vakgebied.

Anne Dessing (1985) opereert met haar studio op het snijvlak van kunst en architectuur. Ze stelt zich op als een onderzoekende architect en werkt aan tentoonstellingen, installaties, tekeningen, modellen, interieurs en (tijdelijke) gebouwen. Naast haar ontwerppraktijk geeft zij ook les aan verschillende academische instituten.

De jury heeft waardering voor de analyserende houding van Dessing. Hoewel haar manier van presenteren nog fragmentarisch is, ziet de jury wel veel potentie in deze onderzoeken. In haar ontwerpen, zoals het interieur voor het Sandberg Instituut in Amsterdam, toont ze creatieve oplossingen met veel aandacht voor licht en doorzichten. De jury is nieuwsgierig hoe zij deze houding verder ontwikkelt als ze opdrachten verwerft die verder gaan dan het interieurontwerp.

Interieur Sandberg Instituut in Amsterdam door Studio Anne Dessing. Beeld Jeroen Verrecht

Interieur Sandberg Instituut in Amsterdam. Beeld Jeroen Verrecht

ARC19 Jong Talent Award

De ARC19 Jong Talent Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een veelbelovende jonge ontwerper van maximaal 35 jaar. Deze jonge architect onderscheidt zich door een vernieuwende visie op vakgebied, samenleving en ontwerp, én een buitengewone bijdrage aan de eerste fase van hun beroepsuitoefening.

Architecten en opdrachtgevers uit het vakgebied hebben in totaal 30 kandidaten voorgedragen voor de prijs. Uit deze lijst heeft de jury in juli vijf nominaties geselecteerd. Naast Anne Dessing nomineerde zij ook Claudio Saccucci & Roxane van Hoof (Studio Verter), Enzo Valerio, Ferry in ’t Veld & Nina Aalbers (Architectuur MAKEN) en Laurens van der Wal & Lena van der Wal (Studio Walden) voor de prijs.

De vijf genomineerden hebben zich in september gepresenteerd aan de jury. Op basis van deze gesprekken en het eerder geleverde materiaal wees de jury uiteindelijk Anne Dessing aan als winnaar van de ARC19 Jong Talent Award. Ze prijst haar analytische benadering en merkt op dat haar manier van denken aansprekend werkt. De jury ziet daarin een belangrijke belofte liggen voor de toekomst.

Het Behouden Huis door Anne Dessing

Tekening Het Behouden Huis naar de roman van Willem Frederik Hermans door Anne Dessing

Jury

De jury van de ARC19 Jong Talent Award bestaat dit jaar uit Evelien van Veen (Van Veen Architecten, juryvoorzitter), Tomas Dirrix (Atelier Tomas Dirrix), Hester van Dijk (Overtreders W), Michelle Corbeau (AM) en Marieke Giele (de Architect, secretaris).

ARC19 Awards

De ARC19 Jong Talent Award maakt deelt uit van de ARC19 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC19 Jong Talent Award en de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC19 Jong Talent Award is een initiatief van Kingspan en de Architect.

Lees meer over Anne Dessing

Bekijk de genomineerden

Reageer op dit artikel