nieuws

Animal Encounters installatie en lezing door Studio Ossidiana

Architectuur

Animal Encounters installatie en lezing door Studio Ossidiana
Beeld Johannes Schwartz

Studio Ossidiana toont op basis van een ruimtelijke installatie hoe architectuur vorm kan geven aan de ontmoeting tussen mens en andere dieren. Aan de hand van nieuw onderzoek, speciaal ontwikkelde modellen en archiefselecties uit de Rijkscollectie worden de verschillende relaties tussen de leefwerelden van mens en dier zichtbaar gemaakt en verbeeld, van papegaaistok tot ecosysteem.

Giovanni Bellotti en Alessandra Covini van Studio Ossidiana zijn gefascineerd door de relatie tussen mens en dier en hoe deze zich door de eeuwen heen ontwikkelt, waarbij de mens zich enerzijds aanpast aan dieren en anderzijds dieren gedomesticeerd worden in kooien, dierentuinen en nationale parken.  De installatie bouwt voort op onderzoek dat Giovanni Bellotti deed naar vogelkooien aan MIT in 2018 en tijdens de huidige residentie van Studio Ossidiana aan de Jan van Eyck Academie.

Beeld-Animal-Encounters-Studio-Ossidiana.-Fotos-Johannes-Schwartz.-1

Beeld Johannes Schwartz

Naast het werk van Studio Ossidiana wordt een selectie uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw tentoongesteld, die het ecologisch aspect uitbreidt naar ideeën uit de systeemtheorie. In de archieven is een opvallende conceptuele en formele gelijkenis te zien tussen ontwerpvoorstellen voor de huisvesting van dieren in dierentuinen en die voor de nieuwe werkplekken van de postindustriële samenleving. Met werk van onder andere Van den Broek en Bakema, Joost Váhl, Rudi Bleeker en John Habraken.

Beeld-Animal-Encounters-Studio-Ossidiana.-Fotos-Johannes-Schwartz.-1

Beeld Johannes Schwartz

Lezing Variations On A Bird Cage

Op 14 november geven Giovanni Bellotti en Alessandra Covini een lezing over Animal Encounters. Na afloop gaat Dirk van den Heuvel met ze in gesprek over architectuur, ecologie en de ontmoeting tussen verschillende soorten. Meer informatie en tickets.

Animal Encounters is de opvolger van Habitat: Expanding Architecture en onderdeel van Totale Ruimte, een onderzoeksprogramma van het Jaap Bakema Study Centre gewijd aan de interdisciplinaire kruisbestuivingen tussen architectuur en planning, systeemtheorie, ecologie en antropologie.
Animal Encounters te zien tot 26 januari 2020 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam

Lees ook

 

 

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel