nieuws

Wie gaan naar de finale van de ARC19 Innovatie Award?

Architectuur

Paul de Ruiter Architects, GAAGA en Team V Architectuur zijn genomineerd voor de ARC19 Innovatie Award met respectievelijk Biosintrum, CiWoCo 1.0 in Amsterdam en het Atlasgebouw van de TU Eindhoven. Dit heeft de jury, onder leiding van Tillmann Klein, bekend gemaakt.

De drie nominaties zijn geselecteerd uit 31 inzendingen. Op 7 november maakt de jury de winnaar bekend tijdens de feestelijke uitreiking van de ARC19 Awards in Pakhuis West Amsterdam.

Biosintrum – Paul de Ruiter Architects

Paul de Ruiter Architects ontwierp het Biosintrum, een kennis- en innovatiecentrum dat voor 80% uit biobased materialen bestaat, in opdracht van de Gemeente Ooststellingwerf. Het centrum, gelegen op het Ecomunity park in Oosterwolde, richt zich op het ontwikkelen en verankeren van de lokale biobased economie en slaat een brug tussen het bedrijfsleven en de onderwijssector.

Het Biosintrum door Paul de Ruiter Architects. Beeld egbertdeboer.com

CiWoCo 1.0, Amsterdam – GAAGA

In de proeftuinwijk voor circulair bouwen, Buiksloterham in Amsterdam-Noord, bedacht GAAGA een experimenteel circulair woonwerkcomplex. Het gebouw is demontabel en bovendien adaptief en kan zich zonder ingrijpende structurele wijzigingen aanpassen aan veranderend gebruik in de toekomst. De bewoners, georganiseerd in een bouwgroep, hebben invloed gehad op het ontwerpproces. CiWoCo 1.0 is GAAGA’s eerst gerealiseerde gebouw in een reeks van circulaire en adaptieve ontwerpen, geënt op Habrakens concept van Open Bouwen.

CiWoCo 1.0 door GAAGA. Beeld Marcel van der Burg)

Atlas, TU Eindhoven – Team V Architectuur

Een intelligent gebouw is een gebouw dat zich kan aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen, zodat het ook nog ‘smart’ in 2050. De architectuur van Atlas combineert optimaal hergebruik met state-of-the-art materialen en slimme technologie. Het robuuste TU/e hoofdgebouw uit 1963 is getransformeerd tot een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw.

Atlas, TU Eindhoven door Team V Architectuur. Beeld Jannes Linders

Jury

De jury van de ARC19 Innovatie Award bestaat uit voorzitter Tillmann Klein, TU Delft, Peter van Assche (SLA), Vincent Gruis, TU Delft,  Irma van Oort, KCAP en secretaris Astrid de Wilde van de Architect

Beeld Jimmy Theune

De ARC19 Innovatie Award is een initiatief van Jung en de Architect

Bekijk de genomineerden projecten

Reageer op dit artikel