nieuws

Tako Postma nieuwe stadsbouwmeester Delft

Architectuur

Tako Postma nieuwe stadsbouwmeester Delft
Tako Postma. Beeld Inbo

Op 26 september heeft de gemeenteraad van Delft Tako Postma benoemd als nieuwe stadsbouwmeester. Postma moet de samenhang in de Delftse bouwprojecten brengen en bewaken.

Tako Postma (1964) studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en ging daarna aan de slag bij Inbo. Daar was hij onder andere partner-architect en later partner-bestuurder. Afgelopen zomer startte hij zijn eigen bureau waarmee hij zich richt op ruimtelijke strategieën. Daarnaast gaat hij nu dus aan de slag als stadsbouwmeester van Delft.

Echte plannen

De komende tijd komen er in Delft veel woningen bij. Postma: “Samen met extra bedrijvigheid is dat een flinke bouwopgave. Ik wil graag helpen om het verhaal uit te leggen. Waarom willen we iets met de stad? Wat levert het op? En: hoe zorgen we dat we de grote lijn erin houden?”

De stadsbouwmeester is blij dat hij zich kan gaan richten op de maatschappelijke kant van zijn vak. “Ik wil bij zoveel mogelijk stadsgesprekken aanwezig zijn. En helpen bij het nadenken over bouwplannen, samen met bewoners, liefst voor het echte plannen zijn. Wat betekent het voor de buurt? En voor de stad? Zulke dingen moet je samen bediscussiëren.”

Postma waardeert het dat de gemeente Delft haar best doet om niet óver maar met wijkbewoners te praten. “Dat wil ik ook gaan doen. Soms is het bovendien goed om je er als overheid even helemaal niet mee te bemoeien. Laat bewoners zelf hun pleintje inrichten als dat kan. Ook dat is een aspect van samenhang; de Delftenaren maken de stad.”

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel