nieuws

Stationsrenovatie Metro Oostlijn wint 2ACAA Award

Architectuur

Stationsrenovatie Metro Oostlijn wint 2ACAA Award
Group A; Metrostation van der Madeweg, Amsterdam

De Metro Oostlijn heeft afgelopen week de 2A Continental Architectural Award 2019 in ontvangst genomen. Deze jaarlijkse – internationale – prijs werd uitgereikt op de Polytechnic University van Madrid door het internationale architectuurtijdschrift 2A Magazine.

Toelichting GROUP A – Voor de editie van 2019 waren in totaal 557 projecten uit 54 landen ingediend, waarvan er 241 doorgingen naar de finale. De Metro Oostlijn kreeg de award in de categorie ‘Old and New’, gericht op projecten op het gebied van hergebruik, renovatie, restauratie en regeneratie.

Group A – Station Holendrecht, Amsterdam

Group A Metrostation Waterlooplein. beeld Digidaan

Group A Metrostation Waterlooplein. beeld Digidaan

GROUP A heeft 10 jaar aan het project gewerkt en is verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie van zestien oorspronkelijke stations in opdracht van Metro en Tram Amsterdam. Hierbij is er samengewerkt met Fabrique, Hegeman+, De Groot installatiegroep, Beersnielsen en Atelier René Knip. De Oostlijn is een uniek voorbeeld van brutalistische architectuur in Nederland.

Kenmerkend voor de Oostlijn zijn het geprofileerd beton, repetitie, overmaat en de enorme rode entreedeuren. Ons ontwerpuitgangspunt bij de renovatie was het opnieuw zichtbaar maken van de kwaliteit van de brutalistische architectuur – het DNA van de Oostlijn. Met respect voor het oorspronkelijke ontwerp zijn materialen hersteld, voorzieningen geclusterd en nissen en muren gladgestreken om de reizigersbeleving en passagiersstromen te verbeteren. De lichte toets van de nieuwe architectuur maakt van de Oostlijn een plek waar het verblijven weer prettig is en het verplaatsen vanzelfsprekend en soepel gaat.

Station Van der Madeweg, nieuwe voetgangersbrug fotograaf: Digidaan

Het thema van de dit jaar was ‘innovatieve contextuele architectuur in de continenten’. De 2ACAA Award is uitgereikt aan projecten die een substantiële bijdrage leveren aan de hedendaagse architectuur in de wereld. De award biedt een context om de essentie van architectuur in elk werelddeel te herkennen en te benadrukken en om deze aan een internationaal publiek te presenteren. Het is na de iF Design Award, de FRAME Award 2019 en de NRP Gulden Feniks de vierde keer dat de Metro Oostlijn in de prijzen valt.

Projectgegevens

Projectnaam: Stationsrenovatie Metro Oostlijn
Opdrachtgever: Metro en Tram Amsterdam
Projectadres: Oostlijn, Amsterdam
Functie: 16 metrostations
Aard: stationsrenovatie
Omvang: 5 ondergrondse en 11 bovengrondse metrostations
Architect: GROUP A
Ontwerpteam: Maarten van Bremen, Adam Visser, Folkert van Hagen, Maarten Lever, Pia Fischer, Chris Woltjes, Xander van Dijk, Dennis Berger, Frank Deltrap, Bas Cuppen, Suzanne Linders, Susana Ayres, Kenny Kwong, Tuomas Jarvinen, Engin Kinsiz, Anna Szczegielniak, Qian Ren, Jacek Szczegielnia
Productontwerp en identiteit: Fabrique
Aannemer: Hegeman+
Installateur: De Groot Installatiegroep
Lichtontwerp: BeersNielsen
Grafisch ontwerp tegeltableaus: Atelier René Knip
Start ontwerp: mei 2009
Start bouw: april 2016
Oplevering: december 2018
Fotografie: Digidaan, Amsterdam

Lees ook:

Winnaars NRP Gulden Feniks 2019: Metro Oostlijn Amsterdam, LocHal Tilburg en Kijkkoepel Uitgeest

ARC18: Metro Oostlijn Amsterdam – GROUP A

Foto's

Reageer op dit artikel