nieuws

Naturalis wint Rijnlandse Architectuur Prijs 2019

Architectuur

Naturalis wint Rijnlandse Architectuur Prijs 2019
Naturalis Biodiversity Center Leiden door Neutelings Riedijk Architects. Beeld scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Naturalis Biodiversity Center door Neutelings Riedijk heeft de Rijnlandse Architectuur Prijs 2019 gewonnen. De publieksprijs ging naar het Leidse architectenbureau Popma & ter Steege voor hun ontwerp voor het Nucleus Building in het Bio Science Park.

Het vernieuwde Naturalis vormt samen met het bestaande gebouw van Fons Verheijen één ensemble. Verbindende schakel tussen oud en nieuw is het atrium met de opengewerkte ‘glaskroon’. Vanuit hier zijn zowel de museumzalen, het restaurant en de winkel als de kantoren, laboratoria en depots van het natuurhistorisch instituut ontsloten. Het bureau heeft de museumzalen van het oude gebouw herbestemd tot depots en alle publieksruimtes ernaast gelegd.

De jury noemt het nieuwe Naturalis ‘sprekende architectuur’ en vindt het een opvallende verschijning. Het is lovend over de ‘kathedrale sfeer in de openbaar toegankelijke hal’ en het gebruik van materialen, zowel binnen als buiten, waarmee het ‘een nieuwe ruimtelijke belevenis toevoegt aan de stad’. Lees het volledige juryrapport.

Naturalis Biodiversity Center Leiden door Neutelings Riedijk Architects. Beeld scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Naturalis Biodiversity Center Leiden door Neutelings Riedijk Architects. Beeld scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Naturalis opende op 31 augustus de deuren na een verbouwing van tweeëneenhalf jaar. In het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten werd het bestaande gebouw geïntegreerd, duurzaam gerenoveerd en heringericht tot depot en kantoor. Ernaast verrees het geheel nieuwe museum.

Nucleus Building wint publieksprijs

Het Nucleus Building door architectenbureau Popma & ter Steege staat op een kleine hoekkavel aan de noordzijde van het Bio Science Park, naast een brutalistisch universiteitsgebouw en tussen volwassen populieren. Dankzij de strookramen die rondom de gevel lopen hebben de medewerkers uitzicht op het ‘groene scherm’ van bomen en komt er in ruime mate daglicht het gebouw binnen.
Bezoekers en voorbijgangers wordt dankzij de glaspartijen goed zicht geboden op de receptie en de lobby op de eerste verdieping. De twee niveaus worden verbonden door een brede trap, die tevens dienst kan doen als een kleine ‘collegezaal’ met uitzicht op de campus. Aan de tuinzijde van het pand bevindt zich op de verdieping het bedrijfsrestaurant met een eigen terras.

Nucleus Building door Popma Geerst. Beeld René de Wit

Nucleus Building door Popma & ter Steege. Beeld René de Wit

Over dit gebouw zegt de jury o.a. het volgende: “De architectuur is zeer zorgvuldig en met grote aandacht voor detail uitgewerkt, een zeer consistent ontwerp. Waardering voor het uitgekiende ontwerp waarbij door beperking van materiaalgebruik een ‘breaam excellent’ is behaald.”

Bijzondere vermeldingen voor Lakenhal en het Wees en Oudeliedenhuis

Naast de gekozen winnaar waren er lovende woorden voor twee projecten die, naast Naturalis, bij de drie favorieten hoorden van de jury: Museum de Lakenhal en het Wees en Oudeliedenhuis. In het juryrapport zeggen zij hierover: ” Zoals gezegd, de keuze uit deze 9 projecten was niet eenvoudig. Na ampel beraad is een eerste selectie gemaakt van drie projecten, de restauratie en uitbreiding van de Lakenhal, de uitbreiding van Naturalis en de restauratie van het Wees- en Oude Liedenhuis. Deze drie voldoen het beste aan de door de jury gesteld criteria ‘… kracht en consistentie van de geboden architectuur, vakmanschap in zowel ontwerp als uitvoering, een innovatief en duurzaam karakter én de ultieme verwondering.”

Bekijk ook de onlangs verschenen Monografie Architectuur – September 2019

In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. We bespreken de toekomst van deze typologie aan de hand van actuele projecten als The Twist door BIG, het Naturalis Biodiversity Center en Museum De Lakenhal.

Lees, luister en bekijk

Lees ook:

Genomineerden Rijnlandse Architectuurprijs 2019 bekend

In beeld: Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects

ARC18: Lisser Art Museum (LAM) – KVDK Architecten

Reageer op dit artikel