nieuws

MVRDV’s WERK 12 in München opgeleverd

Architectuur

MVRDV’s WERK 12 in München opgeleverd
WERK12 valt op door zijn expressieve gevel met vijf meter hoge letters die ’s avonds verlicht zijn. Beeld Ossip van Duivenbode

Het door MVRDV ontworpen WERK12 in München is officieel geopend. De vijf meter hoge gevel van het horeca-, sport- en werkcomplex, een ontwerp van MVRDV, is voorzien van stripboekkreten als ‘PUH’ en ‘OH’. WERK12 bevindt zich in Werksviertel-Mitte, onderdeel van een 40 hectare tellend industrieterrein dat in fases wordt omgevormd tot woon-, werk- en uitgaansgebied.

Toelichting MVRDV – Het Werksviertel ligt vlakbij het Ostbahnhof en op tien minuten wandelen van het centrum van München, maar ademt een totaal andere, industriële sfeer. MVRDV’s WERK12 bevindt zich in Werksviertel-Mitte, op de plek van de voormalige Pfannifabriek. In het ontwerp van MVRDV kreeg het 7.700 m2 tellende complex extra hoge plafonds. Hierdoor kreeg het gebouw vijf XL-verdiepingen en kon er via mezzanines extra vloerruimte worden gecreëerd. Gecombineerd met transparante gevels en eerlijke materialen is WERK12 een eigentijds complex geworden, uitnodigend en toegankelijk, met bars en een restaurant op de begane grond, een sportschool op de eerste en tweede verdieping, een zwembad op de derde en kantoren, waaronder het Audi Business Innovation-kantoor, op de bovenste verdieping.

De gehele derde verdieping is gereserveerd voor een zwembad, dat zwemmers uitzicht biedt over de stad beeld Ossip van Duivenbode

Bezoekers en gebruikers kunnen WERK12 op verschillende manieren betreden: binnendoor en via de externe trappen die rondom het gebouw lopen en de ruim drie meter brede buitenterrassen met elkaar verbinden. De diagonale trappen zijn niet alleen esthetisch, maar regelen ook de stabiliteit van het gebouw en zijn vluchtwegen. De trappen zorgen er daarnaast voor dat binnen alleen kolommen nodig zijn, waardoor de ruimte flexibel is in te delen. De buitenterrassen zijn ideaal voor informele ontmoetingen en zorgen voor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten. De manier waarop de trappen rondom het gebouw krullen, is een speelse verwijzing naar een vroeg MVRDV-ontwerp: het Nederlandse paviljoen voor de EXPO 2000 in Hannover.

WERK12 Munchen MVRDV

Beeld Ossip van Duivenbode

Het meest opvallende aan het ontwerp is de gevel met zijn vijf meter hoge gekleurde vetgedrukte letters, een idee van MVRDV dat het gebouw nog expressiever maakt. Na een competitie waarvoor verschillende schrijvers, dichters en kunstenaars werden uitgenodigd, zijn de Duitse kunstenaars Christian Engelmann en Beate Engl geselecteerd voor de verdere uitwerking. De letters vormen uitdagende, informele kreten die een eerbetoon zijn aan strips en graffiti en bovendien in elke taal begrijpelijk. ’s Nachts zijn de letters verlicht en dienen ze als bewegwijzering en baken in het Werksviertel-Mitte. Van binnenuit breken de letter soms het uitzicht – en lezen ze omgekeerd waardoor ze een nieuwe betekenis krijgen.

WERK 12 Munchen MVRDV

Beeld Ossip van Duivenbode

Met de voltooiing van WERK12 krijgt het industriële Werksviertel nog meer vorm. Op het terrein worden bestaande gebouwen getransformeerd tot hotel, winkels, kantoren, appartementen, restaurants, bars, theaters. Op het terrein is ook een nieuwe concertzaal gepland.

WERK12 is ontwikkeld in opdracht van OPEC en in samenwerking met co-architect Nuyken von Oefele Architekten, Teubel + Viel en Wolf+.

WERK12 past in een reeks revitalisaties van industrieterreinen die MVRDV deed in Nederland, Denemarken en Duitsland Beeld Ossip van Duivenbode

Projectgegevens

Projectnaam WERK12
Locatie München, Duitsland
Jaar 2014-2019
Opdrachtgever OTEC GmbH & Co. KG
Oppervlakte en programma 7,700m2 Mixed-Use (Gym, Bars, Restaurant, Kantoren)
Ontwerp MVRDV
Projectarchitect Jacob van Rijs
Partner/Directeur Fokke Moerel
Ontwerpteam Markus Nagler, Roy Sieljes, Jonathan Schuster, Sven Thorissen
Visualisaties Antonio Luca Coco, Kirill Emelianov, Pavlos Ventouris
Strategie en development: Jan Knikker
Beelden Ossip van Duivenbode
Meewerkende architecten N-V-O Nuyken von Oefele Architekten BDA
Munich Artwork Commission Christian Engelmann and Beate Engl Structural Engineering: Wolf+ MEP: Teuber + Viel

Foto's

Reageer op dit artikel