nieuws

Update – Museum voor moderne kunst in New York is weer open

Architectuur

Update – Museum voor moderne kunst in New York is weer open
MoMa Fase 2. 53rd Street Entrance Canopy Beeld Brett Beyer. Courtesey of Diller Scofidio + Renfro

Na een sluiting van vier maanden en een investering van 400 miljoen euro heeft het wereldberoemde museum Museum of Modern Art, kortweg MoMA, in New York haar deuren voor het publiek heropend. Afgelopen weekend (21 oktober) vierde het museum de afronding van het ontwerp van Diller Scofidio + Renfro in samenwerking met Gensler met de opening van een eveneens vernieuwde tentoonstelling van moderne en hedendaagse kunst.

De renovatie omvat onder andere een herinrichting van twee ruime galerijen op de derde verdieping waardoor een flexibele ruimte is ontstaan die het mogelijk maakt om speciale tentoonstellingen in te richten, de uitbreiding van de historische Bauhaus-trap naar het maaiveld om hiermee een verbeterde toegang te krijgen tot de galerijen op de tweede en derde verdieping. De toevoeging van een nieuwe lounge op de eerste verdieping met uitzicht op The Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden is eveneens onderdeel van de renovatie/uitbreiding net zoals een nieuw café op de zesde verdieping met een buitenterras met uitzicht op 53rd Street.

17 MoMa Fase 2. Beeld Iwan Baan. Courtesey of Diller Scofidio + Renfro

MoMa Fase 2. Interior view of The Museum of Modern Art, Fifth Floor Stair Beeld Iwan Baan. Courtesey of MoMa

05_MoMa Fase 2. Beeld Iwan Baan. Courtesey of MoMa

MoMa Fase 2. Interior view of The Museum of Modern Art, Flagship Museum Store Beeld Iwan Baan. Courtesey of MoMa

De museumwinkel is een niveau lager gebracht, naar -1 en zichtbaar gemaakt vanaf de straat door een grote glazen wand. De hoofdlobby, veranderd in een lichte, dubbelhoge ruimte stuurt nieuwe circulatieroutes aan en verbindt de nieuwe galerijen met de gerenoveerde oostkant van het gebouw. De totale uitbreiding levert het MoMa een derde aan extra ruimte op, ruim 4200 m2. Doordat het museum over deze extra ruimte beschikt zijn de komende maanden vrijwel alle werken die het museum bezit te zien.

Inclusiviteit speelde bij de herinrichting een grote rol. Het museum ging in 1929 open en geldt daarmee als het oudste museum voor moderne kunst ter wereld. Het MoMA stelt traditioneel gezien veel schilder- en beeldhouwkunst ten toon. Nu, na de heropening, is er meer ruimte voor andere kunstdisciplines, zoals fotografie en film. De werken zijn bovendien niet meer strak gesorteerd per kunststroming of tijdvak, maar hangen bijvoorbeeld bij elkaar vanwege een overkoepelend thema. 

08 MoMa Fase 2. Beeld Iwan Baan. Courtesey MoMa

MoMa Fase 2. Installation view of Daylit gallery 212, Sheela Gowda’s of all people, overlooking Projects Gallery, featuring Projects 110: Michael Armitage, The Museum of Modern Art Beeld Iwan Baan. Courtesey of MoMa

10 MoMa Fase 2. Beeld Iwan Baan. Courtesey of Diller Scofidio + Renfro

MoMa Fase 2. Installation View of David Geffen Wing gallery 206, Transfigurations, The Museum of Modern Art With view of Blackened Steel Portal  Beeld Iwan Baan. Courtesey of MoMa

 

Diller Scofidio + Renfro en Gensler verwierven in 2014 de opdracht voor de renovatie en uitbreiding van het MoMA. In 2016 startten de werkzaamheden en in 2017 werd de eerste fase – renovaties aan de oostzijde van het huidige complex – afgerond. Dit jaar is de tweede fase – uitbreiding aan de westelijke zijde – voltooid en daarmee het project in zijn geheel afgerond. Lees ook het artikel in Curbed New York>>

Projectgegevens

Museum of Modern Art, New York, US
Start werkzaamheden renovatie 2016
Oplevering eerste fase 2017
Oplevering 2019
Opening 21 oktober 2019
Ontwerp Diller Scofidio + Renfro in samenwerking met Gensler
Architect partner Elizabeth Diller
Partners Charles Renfro, Ricardo Scofidio en Benjamin Gilmartin
Projectpartners Alberto Cavallero, Zoe Small, Kevin Rice en Chris Andreacola
Projectarchitecten Andrea Schelly en Michael Hundsnrscher
Leidinggevende designers Chris Kupski, Daniel Markiewicz, Jess Austing en Mario Bastianelli
Projectteam  Lilian Fitch, David Mayner, Jonathan Parker, Sean Rowe, Heng-Choong Leong, Charles Blanchard, Fareez Giga, Sanny Ng, Derrick Benson, Ben Johnson, Roy Peer, Jason Buccheit, Chris Hall, Amber Foo, Jack Solomon, Michael Robitz, Barry Beagen en Alice Colverd

Monografie Musea

In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we de toekomst van deze typologie.

Ga naar alle monografieën >

Lees ook

Foto's

Reageer op dit artikel