nieuws

Kanshebbers titel De Meester 2019 bekend

Architectuur

Kanshebbers titel De Meester 2019 bekend

Op woensdag 30 oktober 2019 vindt de 5e editie van De Meester plaats. Uit de elf presentaties van afgestudeerden van de Rotterdamse Academie van Bouwkunde zijn drie genomineerden geselecteerd om mee te dingen naar de titel de Meester 2019.

De genomineerden zijn:

Shakespeare Terminal door Dirk Hovens (architectuur)
De verticale buurtstraat door Mikolai Brus (architectuur)
Van Hammerbrook naar Hammerstadt door Ruud van Leeuwen (stedenbouw)

Shakespeare Terminal door Dirk Hovens

Dirk Hovens doet met zijn Shakespeare Terminal die toegang geeft tot de tunnel waarmee Groot-Brittannië verbonden is met het vasteland van Europa, een aanklacht tegen de snelheid waarmee wij door het leven gejaagd worden en de aandacht voor het moment en de plek verloren gaan. Het project is een pleidooi voor het belang van ‘het verblijven’ op en ‘het bewustzijn’ van de plek in de architectuur, in weerwil van de opgedrongen afleiding door winkels en fastfoodketens die de huidige terminal domineren. Lees meer>>

Nominatie De Meester 2019 Dirk Hovens

Dirk Hovens

De verticale buurtstraat door Mikolai Brus

Mikolai Brus wil met  zijn Verticale Buurtstraat een alternatief bieden voor de verdichtingsvraag van de toekomst.Hoogbouw ziet hij als een stapeling van eenzijdige woningplattegronden, die een sociaal isolement creëren voor de bewoners. Tegenover de toren zet hij een horizontaal verdichtingsmodel waarbij een mix van programma en bewoners garant moet staan voor een goede sociale en duurzame buurtgemeenschap. Lees meer >>

Nominaties De Meester 2019 Mikolai Brus

Mikolai Brus

Van Hammerbrook naar Hammerstadt door Ruud van Leeuwen

Ruud van Leeuwen stelt met Van Hammerbrook naar Hammerstadt een transformatiestrategie voor van een binnenstedelijke industriewijk in Hamburg naar een diverse, dichte en levendige stadswijk.De verdichtingsopgave is aangegrepen om het bestaande raamwerk van kanalen en stadstraten uit te bouwen en te versterken. Binnen dit raamwerk staat het nieuwe Hamburgse bouwblok model voor een toekomstbestendige, klimaatbestendige wijk. Lees meer>>

Nominatie De Meester 2019 Ruud van Leeuwen

Ruud van Leeuwen

De jury van deze jubileumeditie bestaat uit:

Dikkie Scipio, oprichter KAAN Architecten, voorzitter
Dirk Jan Postel, partner Kraaijvanger Architects, architectuur
Harm Tilman, hoofdredacteur De Architect, pers & stedenbouw
Victor Mani, voormalig decaan MSA Münster, architect
Joep van Lieshout, beeldend kunstenaar

Door de grote diversiteit die de 11 kandidaten in hun afstudeerwerk lieten zien, kiest de jury voor het thema Realisme versus utopie. In de motivatie van de jury wordt duidelijk hoe de drie kandidaten ieder hun eigen kijk op dit thema bieden.

In 2015 heeft de Fleur Groenendijk Foundation een jaarlijks uit te reiken promotieprijs in het leven geroepen met de naam ‘De Meester’. Voor deze prijs komen alleen afgestudeerden van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst in aanmerking. De prijs van € 5.000 dient ter ondersteuning en bevordering van de promotie van het werk van de jonge architect of stedenbouwer.

Lees ook:

Reageer op dit artikel