nieuws

Grafton Architects winnaar RIBA Royal Gold Medal 2020

Architectuur

Grafton Architects winnaar RIBA Royal Gold Medal 2020
Grafton Architects – Shelley McNamara (links) en Yvonne Farrell (rechts) met een model van het UTEC in Lima

Het in Dublin gevestigde Grafton Architects is uitgeroepen tot winnaar van de RIBA Royal Gold Medal 2020, de hoogste architectuuronderscheiding in het Verenigd Koninkrijk.

Het architectenbureau in 1978 opgericht door Yvonne Farrell en Shelley McNamara krijgt de prijs als erkenning voor het indrukwekkende portfolio van (mensgerichte) projecten. Een van de bekendste projecten van het bureau zijn de University of Limerick Medical School, die op de shortlist stond voor de RIBA Stirling Prize in 2013, en het nieuwe ‘verticale campus’-gebouw voor de gespecialiseerde technische universiteit van Lima (UTEC) in Peru, dat de inaugurele RIBA International Prize in de wacht sleepte 2016.

Interieur bibliotheek van Dublin door Grafton Architects. Beeld Grafton

Interieur van de Bibliotheek van Dublin door Grafton Architects. ©Grafton

Grafton werkt momenteel aan The Marshall Building voor de London School of Economics (LSE), het Town House-gebouw voor Kingston University London, de School of Economics voor de Universiteit Toulouse 1 Capitole in Frankrijk, Institute Mines Telecom University Building in Paris-Saclay; het project City Library & Parnell Square Cultural Quarter in Dublin  in samenwerking met Shaffery Architects en het nieuwe hoofdkantoor voor de Electricity Supply Board in Dublin met O’Mahony Pike architects.

Weinig vrouwen

Sinds de oprichting in 1848 hebben maar weinig vrouwen ooit de RIBA Gold Medal gewonnen, alleen wijlen Zaha Hadid heeft ontving de prijs (in 2016). De enige andere vrouwen die de onderscheiding ontvingen, deden dat als onderdeel van een stel: Sheila O’Donnell (met John Tuomey, 2015); Patty Hopkins (met Michael Hopkins, 1994) en Ray Eames (met Charles Eames, 1979).

Eerder dit jaar, voerde Part W, een actiegroep van vrouwen die werkzaam zijn in de architectuur, ontwerp, infrastructuur en de bouw, campagne voor meer genderpariteit in de gebouwde omgeving en moedigde de leden aan om meer vrouwen voor de prijs te nomineren.

Lees ook:

Reageer op dit artikel