nieuws

Earth Simulation Lab van ABT & Barcode Architects geopend

Architectuur

Earth Simulation Lab van ABT & Barcode Architects geopend
Opening Earth Simulation Laboratory door Barcode Architects

Op 3 oktober is het nieuwe gebouw Earth Simulation Laboratory voor de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht officieel geopend. Het gebouw is ontworpen door ABT & Barcode Architects.

Het Earth Simulation Lab (ESL) is het resultaat van een transformatie van het Robert J. van de Graafflaboratorium in het Utrecht Science Park. De voorheen verspreide onderzoeksgroepen zijn nu in één faculteitsgebouw samengebracht.

Het laboratorium werd oorspronkelijk gebouwd voor het huisvesten van een deeltjesversneller. Ondanks dat deze functie lang geleden verviel is de robuuste constructie met wanden van een meter dikte en zware kolommen en vloeren in het ontwerp van ABT en Barcode Architects bewaard gebleven. Alle inbouw is vernieuwd.

Opening Earth Simulation Laboratory door Barcode Architects

Opening Earth Simulation Laboratory door Barcode Architects

De architect laat de identiteit van het instituut in de gevelpanelen naar voren komen. Betonpanelen vormen lange banden in de gevel. Een abstracte beeltenis van het Nederlandse deltalandschap is inspiratie geweest voor de textuur van de banden. Meanderende banen zijn uit het beton gespaard en ingelegd met gepolijste rvs strips.

Het gebouw heeft een BREEAM Excellent score. “De ontwerpuitdagingen bij ESL zaten in de beperkte beschikbare vrije vloerhoogte, de hoge geluidsbelasting op de gevel en de ambitie om een comfortabel, energiezuinig en toekomstbestendig gebouw te ontwikkelen met veel daglicht en uitzicht,” aldus de architect. Het gebouw heeft daarom een tweede huidgevel gekregen. Uit de luchtafvoer die door de spouw van die gevel loopt wordt indirect warmte teruggewonnen. Toevoerventilatie wordt mechanisch ingevoerd.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem. Het energiegebruik is dusdanig gereduceerd dat de installaties compacter konden worden uitgevoerd.

Bekijk de inzending van Barcode & ABT voor de ARC19 Award

Reageer op dit artikel