nieuws

Dietmar Feichtinger Architectes wint prijsvraag voor beveiligde entree Eiffeltoren Parijs

Architectuur

Dietmar Feichtinger Architectes wint prijsvraag voor beveiligde entree Eiffeltoren Parijs
Zicht vanaf de kade. Beeld David Boureau

Dietmar Feichtinger Architectes is de winnaar van een besloten internationale competitie voor het versterken van de beschermende maatregelen rond de Eiffeltoren waarmee de bezoekerservaringen niet worden gehinderd.

Bezoekers moesten zich vrij en veilig kunnen verplaatsen. Het plan van Dietmar Feichtinger Architectes uit Parijs overtuigde de wedstrijdjury met hun ontwerp waarin de transparantie, bestaande uit twee muren van kogelwerend glas van 200 meter lang en 3 meter hoog, de structurering van bezoekersstromen en het overzicht voor de veiligheidstroepen zijn opgenomen.

Parijs verbeterde beveiliging rond Eiffeltoren door Dietmar Feichtinger Architects. Beeld David Boureau

Detail glazen muur. Beeld David Boureau

Bezoekers moeten zich rond de Eiffeltoren vrij kunnen blijven verplaatsen. Het ontwerp van Dietmar Feichtinger Architects hindert de bezoekersstromen dan ook niet maar geeft wel overzicht voor de veiligheidstroepen die het symbool van Parijs moeten bewaken.

Het ontwerp van het bureau bestaat uit twee muren van 72 mm dik kogelwerend glas van 200 meter lang en 3 meter hoog. Het speciale glas (zes-laags) is extra transparant en heeft geen negatieve invloed op het licht. Het glas wordt op een zelfdragende manier in de grond bevestigd, waarbij de afzonderlijke verbindingen tussen elk paneel worden bedekt met roestvrijstalen platen. Aan de muren zijn bewakingscamera’s en verlichting gemonteerd – een eenvoudige kubus van roestvrij staal, die gelijk ligt met het profiel. De glaspanelen steken voorbij de stalen platen, waardoor de muur er nog delicater uitziet. De muur is ook opmerkelijk omdat deze onopvallend en geluiddempend is ontworpen. Vaste paaltjes langs de trottoirs van de drukke Quai Branly dienen ter bescherming voor aanvallen van voertuigen.

Parijs verbeterde beveiliging rond Eiffeltoren door Dietmar Feichtinger Architects. Beeld David Boureau

Zicht vanaf de Eiffeltoren. Beeld David Boureau

Bij het ontwerpen van de ingangen van de Eiffeltoren door de historisch aangelegde tuin, maakten Dietmar Feichtinger Architectes gebruik van hun kennis bij het herontwerp van de brug naar de Mont Saint Michel in Normandië. De brug is op slanke steunen geplaatst waarmee het verzanden van Mont Saint Michel is gestopt en gekeerd. In het geval van de Eiffeltoren heeft Dietmar Feichtinger een bewaakt gebied om de toren gecreëerd, waardoor de tuin weer tot leven komt als een integraal onderdeel van de planning. Een essentiële factor bij het ontwerpen van de beschermende maatregelen was om de stedelijke as tussen het Palais de Chaillot en de École Militaire te behouden en om de kleinschalige visuele referenties in het park opnieuw te activeren.

Parijs verbeterde beveiliging rond Eiffeltoren door Dietmar Feichtinger Architects. Beeld David Boureau

Toegangspoortjes

Entree

De ingangen van de Eiffeltoren zijn in de plannen gereorganiseerd. Het gebied wordt betreden via de door de Zwitserse landschapsarchitect Vogt gerestaureerde tuin in de buurt van de Avenue Gustave Eiffel. Op de smalle zijden van het park komen zes transparante toegangspoorten met filigraan glazen daken, waarop twee veiligheidspunten bezoekers controleren.

De glazen toegangspoorten worden ondersteund door een filigraan stalen structuur. De zijbehuizing van de site wordt verkregen door een cortenstalen hek. De ovale vorm, in uitvoering en ontwerp, past volgens de ontwerpers goed bij het organische karakter van het park, de historische route en de bijzonderheid van de plaats. De cortenstalen elementen van het hek zijn 324 cm hoog – precies een honderdste van de hoogte van de toren. De vorm is uitgelijnd met het silhouet van de toren: het hek is breder en stabieler aan de basis en loopt omhoog – zoals de toren – naar een verbindingsprofiel. Deze functie maakt het hek moeilijk te beklimmen; het is geprefabriceerd in stukken van twee meter breed en ziet eruit als een papieren vouw. Het harmonieert met de omringende flora. In het onderste gedeelte wordt het hek versterkt door een dicht metalen gaas.

Parijs verbeterde beveiliging rond Eiffeltoren door Dietmar Feichtinger Architects. Beeld David Boureau

Uitgang. Beeld David Boureau

Uitgangen

De uitgangen zijn geïntegreerd in de ovale boog van het hek. Ronde glazen draaideuren worden beschermd door glazen daken tegen weersinvloeden. Als je de Eiffeltoren wilt bereiken kan in de toekomst alleen nog via het park. Alle maatregelen die zijn genomen om de Eiffeltoren te beschermen, kunnen worden gedemonteerd. Over vier jaar zullen de Parijse senaat en de politie de situatie heroverwegen en beslissen of ze nog steeds nodig zijn.

Parijs verbeterde beveiliging rond Eiffeltoren door Dietmar Feichtinger Architects. Beeld David Boureau

De tuin en het afschermende hek. Beeld David Boureau

Over de Eiffeltoren

De Eiffeltoren is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs en een van de meest bezochte bezienswaardigheden ter wereld. Gebouwd door Gustave Eiffel en 324 meter hoog, werd het in 1889 geopend en diende het oorspronkelijk als uitkijktoren en monumentale toegangspoort tot de tweede Wereldtentoonstelling in Parijs, ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Franse Revolutie.

In stedenbouwkundig opzicht staat de Eiffeltoren op een duidelijke as: hij bevindt zich op de linkeroever van de Seine op de Champ de Mars, uitgelijnd met de École Militaire, de Pont d’Iéna die de rivier oversteekt en het Palais de Chaillot op de rechteroever. Voor de Eiffeltoren langs de Seine loopt de drukke Quai Branly, en daarachter ligt de Avenue Gustave Eiffel.

Gustave Eiffel bouwde zijn toren, net als zijn bruggen, van geklonken smeedijzer. In totaal werd 7.300 ton staal verwerkt en veel van de 18.038 afzonderlijke onderdelen werden voorgeproduceerd. De Eiffeltoren was bij inwijding de hoogste structuur ter wereld. Het wordt sinds 1964 vermeld als een historisch gebouw in Frankrijk, in 1991 werd het op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. De attractie trekt circa zeven miljoen bezoekers per jaar.

Lees ook:

Gustafson Porter + Bowman wint prijsvraag herinrichting gebied Eiffeltoren Parijs

Foto's

Reageer op dit artikel