nieuws

B-PROUD wordt 140 meter hoge verticale stad in Den Haag

Architectuur

B-PROUD wordt 140 meter hoge verticale stad in Den Haag
B-PROUD, de nieuwe verticale stad op de Binckhorst in Den Haag

De komende jaren verrijst op het kruispunt van de Binck Avenue (de voormalige Binckhorstlaan) en de Mercuriusweg in Den Haag de verticale stad B-PROUD, naar een ontwerp van OZ. In deze verticale stad, bestaande uit twee torens van elk 140 meter, kan gewoond, gewerkt, gewinkeld en ontspannen worden. Er komen meer dan 750 woningen met gemeenschappelijke functies door het hele gebouw en tuinen op alle platte daken. De bouw start in 2021.

Het ontwerp van OZ voor B-Proud bestaat uit een stapel van alzijdige blokken, elk met een herkenbare gevelsamenstelling en expressie die verwijst naar het rauwe, industriële karakter van de Binckhorst. Het concept van de torens is een ‘verticale stad’. Dit betekent flatgebouwen verweven met gemeenschappelijke ruimtes. De volumes zijn zo geplaatst dat zoveel mogelijk huizen een onbelemmerd zicht krijgen, rekening houdend met de privacy van mensen.

B-Proud OZ Den Haag Binckhorst

De zogenaamde ‘urban-layer’ loopt tot 40 meter, waar de eerste  sprong’ plaatsvindt. Het omvat een plint van 9 meter hoog met twee bouwlagen die duidelijk herkenbaar zijn aan een ruime arcade. Op de drie verdiepingen boven de plint is ruimte voor een verscheidenheid aan toepassingen (van kantoor tot mogelijk een middelbare school), met gedefinieerde binnenplaatsen die als buitenruimte kunnen worden gebruikt.

Voorbij de 12e verdieping beginnen de eigenlijke torens, die de regels van de Eyeline-Skyline-notitie volgen om een ​​slankere bouwvorm te bereiken. Het middenbouwblok heeft een hoogte van ongeveer 70 meter en de hoogbouw bereikt 140m. Elke overgang tussen de blokken en de kroon van beide torens krijgt een andere detaillering en een speciale programma-invulling via een ingesprongen of uitstekend volume. Het ontwerp biedt ook verschillende semi-openbare buitenruimtes. Ten eerste is het dak op de 5e verdieping ontworpen als een gemeenschappelijke buitenruimte voor de woningen op deze laag en de twee lagen erboven. Met open buitentrappen wordt iedereen in het gebouw uitgenodigd om dit collectieve groendak te gebruiken voor bijvoorbeeld een stadstuin voor het verbouwen van eigen groenten. Daarnaast zijn er twee grote gemeenschappelijke buitenruimtes op de 8e verdieping voor de bewoners van deze en omliggende lagen en op de 12e en 22e verdieping kunnen twee kleinere tuinen worden gebruikt door mensen die in de hoger gelegen appartementen wonen.

B-PROUD OZ Den Haag Binckhorst

Mobiliteit / duurzaamheid

Om de straat zo vrij mogelijk te houden van geparkeerde fietsen en scooters, is een garage voorzien over drie niveaus in het hart van het gebouw, dicht bij de kernen die toegang geven tot de woonlagen. De twee ondergrondse verdiepingen zijn grotendeels gereserveerd voor een parkeergarage, deels voor de bewoners maar vooral voor gebruikers van de voorzieningen en kantoren. Het doel is om een ​​EPC van 0,2 te bereiken.

Projectgegevens B-Proud

Locatie, Binck Avenue, Den Haag
Ontwerp OZ
Ontwerpteam Wouter Zaaijer, Bobby de Graaf, Malgorzata Kowalczak, Mariana Rodrigues, Jetze Schreij
Samenwerkende partijen MOSS Architects, IMd, Deerns, TGM, DGMR, IGG, Goudappel Coffeng en Proloog
Programma Meer dan 750 woningen, 20.000 m2 commerciële ruimte

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel