nieuws

Goldsmith Street in Norwich winnaar RIBA Stirling Prize 2019

Architectuur

Goldsmith Street in Norwich winnaar RIBA Stirling Prize 2019
Goldsmith Street. Beeld Tim Crocker

Goldsmith Street, Norwich door Mikhail Riches in samenwerking met Cathy Hawley is de winnaar van de Stirling Prize 2019 voor het beste nieuwe gebouw in het Verenigd Koninkrijk.

Het sociale woningbouwproject, een opdracht van de gemeenteraad van Norwich, bestaat uit bijna 100 zeer energiezuinige huizen in een reeks van zeven terrasblokken, gerangschikt in vier lijnen waarin appartementen zijn opgenomen. Alle appartementen hebben hun eigen voordeur, royale lobbyruimte voor kinderwagens en fietsen en een eigen balkon.

De achtertuinen van de centrale terrassen delen een veilig ‘steegje’ voor kinderen om samen te spelen. Een breed aangelegd wandelpad voor de gemeenschap loopt dwars door het midden van het landgoed. Parkeren is naar de buitenste randen van Goldsmith Street geduwd, zodat mensen en niet de auto’s, de straten bezitten.

Volgens de jury is ‘Goldsmith Street is een bescheiden meesterwerk. Het is hoogwaardige architectuur in zijn puurste, meest ecologische en sociaal bewuste vorm. Achter ingetogen gevels staan onberispelijk gedetailleerde, zeer duurzame huizen – een ongelooflijke prestatie voor een ontwikkeling van deze schaal. Dit is echte sociale woningbouw, meer dan tien jaar in de maak, geleverd door een ambitieuze en een doordachte gemeenteraad. Deze wenselijke, ruime, energiezuinige eigenschappen zouden de norm moeten zijn voor alle gemeentewoningen.’

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel