nieuws

Voorontwerp Theater aan de Parade gepresenteerd

Architectuur

Voorontwerp Theater aan de Parade gepresenteerd
Uitzicht naar de kathedraal. Beeld NOAHH | Network Oriented Architecture

Nadat NOAHH | Network Oriented Architecture in maart de opdracht voor het ontwerp van het nieuwe Theater aan de Parade in wacht sleepte is afgelopen week het voorontwerp gepresenteerd.

Toelichting NOAHH – Het Nieuwe Theater aan de Parade is een gebouw dat niet eindigt bij de gevel maar zich voortzet en de dialoog aangaat met de openbare ruimte en meebeweegt met de gebruikers. Meerdere functies en een verscheidenheid aan activiteiten in de plint openen het gebouw middels glazen puien en creëren een natuurlijke overgang van de openbare ruimte binnen en buiten het gebouw. Een uitnodigend theatercafé en de botanische foyer verbinden het interieur op transparante wijze met de Parade en geven zicht op het Bossche Broek. Ook staan de zalen en de foyers binnenin het gebouw, evenals de front of house en de back of house, in verbinding met elkaar en zorgt dit voor zichtbare interactie, daglicht, uitzicht op de omgeving en een completere theaterbeleving. Tevens is het gebouw op straatniveau over de hele breedte open, toegankelijk voor iedereen. Het gebouw vormt een multifunctionele, culturele hub binnen Den Bosch.

Naast de formele zalen – de Theaterzaal en de Paradezaal – zijn er meerdere informele ruimtes in het gebouw die fungeren als podia. Deze multifunctionele opzet biedt een scala aan mogelijkheden voor een innovatieve artistieke programmering en geeft verschillende kunstvormen de mogelijkheid om een podium te vinden.

Interieur vide. Theater aan de Parade door NOAHH | Network Oriented Architecture

Ruimtelijk

De kern van het ontwerpconcept is om moderne, unieke én herkenbare zalen die elk een eigen sfeer en programmering hebben, samen te voegen onder een gemeenschappelijk dak. Voor de nieuwe Theaterzaal, uitgevoerd in elegant en textuurrijk wit, is de constructie van de oorspronkelijke zaal uitgevoerd met een nieuwe warme bekleding, hergebruikt.  De historische zaal behoudt hiermee zijn gewaardeerde intimiteit en straalt een gevoel van grandeur uit.

De moderne, flexibele Paradezaal, uitgevoerd in stralend goud, is geschikt voor onder andere muziekoptredens, theater, dans, opera, festivals en congressen. Ook is het functionele auditorium, uitgevoerd in monochroom bamboe, ontworpen als kleine ruimte met veel potentieel in exploitatie, denk bijvoorbeeld aan een dansstudio of feestzaal.

Grote zaal. Theater aan de Parade door NOAHH | Network Oriented Architecture

Deze ruimte sluit aan op een grote centrale vide midden in het gebouw. Hieraan liggen ook het entreeplein, de artiestenfoyer, het theatercafé, de botanische foyer en de dak foyer. Het openwerken van het hart van het gebouw zorgt niet alleen voor licht en lucht diep in het gebouw, maar tevens voor leesbaarheid én betrekt het souterrain bij de rest van het gebouw. De Theaterzaal en de toneeltoren gaan ook samen één volume vormen hetgeen de theaterbeleving enorm vergroot. Door deze opzet kan een omkering van backstage en frontstage worden gemaakt waardoor de toeleveringsruimte van de expeditie ook getransformeerd kan worden in een podium. Tevens worden op deze wijze verbindingen gelegd tussen de foyers en de toneeltoren.

Exterieur voorgevel. Theater aan de Parade door NOAHH | Network Oriented Architecture

Gevel

De gevel, die een rijke variatie aan metselwerkstructuren en transparante foyers bevat, omhult de zalen als een voile, en geeft het theater een passende identiteit aan de Parade. Voor het ontwerp van de gevel liet NOAHH zich inspireren door de eeuwenoude patronen in de karakteristieke Bossche metselwerken waaronder De Moriaan, het oudste bakstenen huis van Nederland, dat zich op steenworp afstand van het theater bevindt. Deze vlakindelingen in de gevel, zogenaamde ‘tesselaties’, verlopen van donker naar licht en van dicht naar open, en bevatten andere materialen zoals glas, groen en elementen van de zaalbekledingen.

Interieur café-entree. Theater aan de Parade door NOAHH | Network Oriented Architecture

Duuzaam en Circulair

Het ontwerp wordt ontwikkeld met veel aandacht voor circulariteit. Hergebruik van onderdelen van het gebouw is een belangrijk uitgangspunt, zoals het hergebruik van de kelder en (grote delen van de) draagconstructie van de grote zaal. Andere ingrepen worden eveneens overwogen, zoals het hergebruik van beton-/metselwerk (als granulaat), hergebruik van staal (constructiedelen, recent aangeschafte theater technische elementen) en het hergebruik van stoelen (her-stofferen van frames) uit de grote zaal. Ook is er aandacht voor de toepassing van natuurlijke materialen, zoals hout en groen. Het groen van de Parade wordt bijvoorbeeld als groenwand in de foyer doorgezet. De levende groenwand bevordert een duurzamer binnenklimaat, zo zorgt de wand voor een natuurlijke reiniging van de lucht en een verbetering van de ruimteakoestiek.

Ontwerpteam

Architect NOAHH | Network Oriented Architecture, Amsterdam
Installatie Advies Deerns Nederland, Rijswijk
Theatertechnisch advies PBTA, Uden
Akoestisch en brandveiligheid advies Peutz, Zoetermeer
Constructieadvies Pieters Bouwtechniek, Utrecht
Duurzaamheidsadvies DGMR, Arnhem
Bouwkostenadvies Vitruvius, ’s-Hertogenbosch
Projectmanagement Stevens van Dijck, Zoetermeer

Lees ook:

Foto's

Reageer op dit artikel