nieuws

Vier bureaus in finale voor BNA Next Step Award 2019

Architectuur

Vier bureaus in finale voor BNA Next Step Award 2019
Finalisten Next Step Award 2019

Atelier Van Berlo, Beta, Overtreders W en Urban Echoes zijn de vier finalisten van de Next Step Award 2019. Zij zijn door de jury gekozen uit de negen bureaus die waren doorgedrongen tot de Next Step Ahead Group.

Op 16 september bezocht de vakjury de negen bureaus uit de Next Step Ahead Group. Op weg naar de finale koos zij voor een opmerkelijke selectie van jong toptalent. De jury, onder leiding van voorzitter Do Janne Vermeulen, beoordeelde het creatief leiderschap, de strategische (ondernemers-)visie van de bureaus en de mate waarin de jonge bureaus toe waren aan een cruciale ‘next step’ in hun professionele ontwikkeling.

In tegenstelling tot de voorgaande Next Step Award-winnaars Space Encounters (2017) en Civic Architects (2018) zijn de nu gekozen finalisten nog net wat minder ver in de ontwikkeling van hun bureau. “Een paar finalisten zijn ‘fresh out of school’-architecten die desondanks al aan bijzonder werk bezig zijn, vooral omdat ze tomeloos ambitieus zijn en daarnaast wind in de rug hebben door de gunstige economische situatie. Ze lijken zelfs al voldoende opdrachten in hun portfolio te hebben om snel door te kunnen groeien,” aldus Do Janne Vermeulen.

Atelier Van Berlo

Atelier Van Berlo presenteerde een heldere visie, weet als jong bureau de juiste partners te betrekken en realiseert overtuigende ontwerpen. Van Berlo is zowel in Nederland als daarbuiten aan het werk en toont zich zowel nuchter als ondernemend, maar schuwt ook grote projecten niet. Zo transformeerde ze de voormalige energiecentrale van Philips op Strijp-T in Eindhoven tot het levendige Innovation Powerhouse voor de creatieve industrie.

Atelier Van Berlo

Beta

Beta – office for architecture and the city is een gedreven bureau dat de jury met een heldere analyse en strategie overtuigde van haar ondernemerschap en visie. Het kantoor toont zich pragmatisch en richt zich nadrukkelijk op onderzoek en realisatie. De architecten zijn professionele denkers met een gelaagde en uitstekend beredeneerde strategie voor hun bureau en hun acquisitie. Eerder won BETA, samen met Elisabeth Boersma, al de Amsterdamse Architectuur Prijs (Gouden A.A.P.) 2018 voor de Ru Paré Community.

Beta - office for architecture and the city

Overtreders W

Overtreders W doorbreken met hun projecten op baanbrekende wijze de traditionele bouwkolom door hun visie op huur en gebruik van materialen en circulariteit. Dit bureau realiseert inspirerende ontwerpen en treedt daarnaast op als proces coördinator en productontwikkelaar; hun inspirerende omgang met bijvoorbeeld plastic afval is van hoge maatschappelijke relevantie. Vorig jaar wonnen ze, samen met bureau SLA, ook al onze ARC18 Innovatie Award voor het People’s Pavilion in Eindhoven.

Overtreders W

Urban Echoes

Urban Echoes maakt bijzonder werk dat zowel op alle schaalniveaus consistent is als ook maatschappelijk relevant. Het bureau brengt op bijzondere en sensitieve wijze product- en textielontwikkeling samen met architectuur en toont bijzondere projecten in uitvoering. Hoge ambitie en aandacht voor ruimtelijk en materiaal onderzoek leiden tot gebouwen van hoge kwaliteit. Samen met House of Achitects realiseerde Urban Echoes onlangs nog het Zuiderheide gebouw 3 in Hilversum.

Urban Echoes

Next Step Award

De vakjury van de Next Step Award bestaat uit Do Janne Vermeulen (Team V Architectuur), Nanne de Ru (Powerhouse Company), Ingrid van der Heijden (Civic Architects), Anne van der Zwaag (Art Rotterdam) en Hedwig Heinsman (DUS Architecten). Tobias Verhoeven (Synchroon) en Fred Schoorl (BNA) nemen zonder stemrecht zitting in de jury.

Voor de derde editie van het Next Step Program hadden zich ruim 40 jonge bureaus aangemeld. Het programma bood hen ontwikkelruimte via workshops, matching en kennisbijeenkomsten. De winnaar wordt op 14 november tijdens de BNA Architectendag in Utrecht bekend gemaakt.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel