nieuws

Oplevering hoofdkantoor Triodos Nederland in Driebergen-Zeist door RAU

Architectuur

Op landgoed De Reehorst, naast station Driebergen-Zeist, is het remontabele hoofdkantoor van Triodos Bank Nederland opgeleverd. Het ontwerp van RAU stelt de verbinding met het omringende landgoed centraal. Triodos Bank stelt zich op als rentmeester van het landgoed en neemt verantwoordelijkheid voor de huidige en toekomstige ontwikkelingen.

In de zoektocht naar nieuwe kantoorruimte in de omgeving van Utrecht kwam Triodos Bank bij landgoed De Reehorst terecht. Bijzonder is dat Villa De Reehorst in 1980 het decor vormde voor de oprichting van Triodos Bank. Met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor op deze locatie komt de bank na bijna veertig jaar weer terug bij haar oorspronkelijke roots.

Reehorst-systeem

Triodos Bank stelt zich op als rentmeester van landgoed De Reehorst en neemt daarmee verantwoordelijkheid voor de huidige en toekomstige ontwikkelingen. Onder de noemer ‘Reehorst-systeem’ werkt de bank samen met de huidige gebruikers aan een dynamische vormgeving van het landgoed. Daarbij staat de balans tussen cultuur, natuur en economie centraal.

Hoofdkantoor Triodos Nederland in Driebergen-Zeist door RAU. Beeld Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Beeld Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Binnen deze ecologische en cultuurhistorische kaders heeft RAU het hoofdkantoor voor Triodos Bank Nederland ontworpen. Door de positionering tegen de bestaande bosrand voegt de nieuwbouw zich in de bestaande structuur van het landgoed. Daarmee blijven de oorspronkelijke zichtlijnen behouden en respecteert het gebouw de leefomgeving van de vleermuizen.

Remontabel

Vanuit het streven naar een ultiem circulair kantoor is gekozen voor een remontabele opbouw. Zo is de paddenstoelvormige hoofddraagconstructie opgebouwd uit gelamineerd hout. Dankzij de droge verbindingen tussen de kolommen, liggers, wanden en vloeren is deze constructie in de toekomst weer volledig te demonteren om elders te hergebruiken.

Hoofdkantoor Triodos Nederland in Driebergen-Zeist door RAU. Beeld Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Beeld Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Alle toegepaste materialen zijn geregistreerd, gedocumenteerd en gearchiveerd in het Madaster-platform. In het Materialen Paspoort is de waarde van het materiaal na remontage direct aangegeven op basis van data uit de geschiedenis en de actuele beursdata. Dit maakt het mogelijk om de geborgen materiaalwaarde van het bankgebouw op dagelijkse basis te monitoren. Daarmee kan het gebouw in de toekomst weer dienen als een grondstoffendepot, oftewel een bank in een bank.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel