nieuws

OMGEVING wint Veenendaalse architectuurprijs ‘De Gilbert’

Architectuur

OMGEVING wint Veenendaalse architectuurprijs ‘De Gilbert’
Zicht vanaf de Slaperdijk. Beeld OMGEVING

De eerste Veenendaalse Architectuurprijs ‘De Gilbert’ is uitgereikt aan het Antwerpse bureau OMGEVING voor winnende plan ‘De Turfweide’. Het plan werd door de jury verkozen tot meest aansprekend en innovatief landschapsplan voor het gebiedsgedeelte aan de Slaperdijk.

Het gebied wordt in dit plan gereserveerd voor natuur en historie. De bezoekers krijgen vanaf de Slaperdijk, waar een verbreding wordt voorzien als wandelpromenade, ‘een uniek zicht’ op het landschapsmonument. Centraal in het gebied wordt  een kijkhut geplaatst, een verwijzing naar de oude gestapelde ‘turfbergen’. Vanuit de hut willen de inzenders de bezoeker zo een uniek zicht op de turfweide gaan bieden. Volgens de jury heeft deze koepel de potentie om een beeldmerk van Veenendaal te worden.

Zicht vanaf Slaperdijk Veenendaal. OMGEVING wint Gilbert

Turweide. Beeld OMGEVING

Naar aanleiding van het 500ste verjaardagsjaar van Gilbert van Schoonbeke organiseerde de Stichting Gilbertjaar 2019 Veenendaal een internationale prijsvraag. Gilbert van Schoonbeke, de Antwerpse ondernemer en stadsontwikkelaar, wordt immers beschouwd als één van de stichters van Veenendaal (gemeente in de provincie Utrecht.

Zicht vanaf Slaperdijk Veenendaal. OMGEVING wint Gilbert

Visualisatie Kijkhut. Beeld OMGEVING

Doel van de Stichting is om in de Veenendaalse samenleving belangstelling en kennis uit te dragen en te delen met betrekking tot de gebouwde en onbebouwde omgeving in Veenendaal. De Gilbert Architectuurprijs zal een tweejaarlijks initiatief worden.

Jury

De beoordelingscommissie bestaat uit: Saskia Koppert, notaris Veenendaal en voorzitter Stichting Gilbertjaar 2019 Veenendaal; Sietse Hager, tuin en landschapsarchitect in Veenendaal; Paul Warmenbol, lid Gilbertbestuur Antwerpen: ‘Vrienden van het Brouwershuis’, Brigit Huijsmans, gemeente Veenendaal, Gerard van Santen, directeur O-gen en J van den Essenburg, directeur Ingenious Vastgoed.

Zicht vanaf Slaperdijk Veenendaal. OMGEVING wint Gilbert

Doorsnede Turfweide. Beeld OMGEVING

Voor de prijsvraag werden drie Nederlandse en drie Vlaamse ontwerpbureaus uitgenodigd om een ontwerpvisie te ontwikkelen op een open gebied aan de rand van de stad. De gemeente Veenendaal is heeft aangegeven verder te willen gaan met de realisatie van het winnend ontwerpvoorstel. De gesprekken met de betrokkenen zullen hiervoor worden opgestart.

Foto's

Reageer op dit artikel