nieuws

Nominaties ARC19 Detail Award bekend

Architectuur

De genomineerde projecten voor de ARC19 Detail Award zijn: Vogelobservatorium Stellendam door RAU & RO&AD, Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe door De Zwarte Hond en Monadnock en Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects.
De ARC19 Detail Award bekroont architectonisch uitdagende projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaal concept.

Goede detaillering draagt bij aan de esthetiek en de functionaliteit van een gebouw en is daarmee medebepalend voor de ervaring en de waardering ervan. Het doel van de prijs is het maatschappelijke belang van architectuur te belichten, de rol van architectuur in het publieke leven te versterken en de contacten tussen architecten, toeleveranciers en opdrachtgevers te stimuleren.

Museum De Lakenhal Leiden – Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects

Met de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal is het bestaande museumcomplex opnieuw georkestreerd en vervlochten met een nieuw bouwvolume tot een ruimtelijke synthese. Een uitgekiende wisselwerking tussen restauratie, architectuur- en interieurontwerp maakt dat gebouw, ruimte, meubilair én collectie op alle schaalniveaus op elkaar zijn afgestemd tot een betekenisvol publiek domein.

https://www.dearchitect.nl/projecten/arc19-museum-de-lakenhal-leiden-door-happel-cornelisse-verhoeven-en-julian-harrap-architects

Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects. Beeld Karin Borghouts

Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe – De Zwarte Hond en Monadnock

Het nieuwe Park Paviljoen, ontworpen door architectencombinatie De Zwarte Hond/Monadnock, is een markant oriëntatiepunt midden in het bos en vormt de uitvalsbasis voor een dagje Hoge Veluwe. De ontwerpers hebben het gebouw tot in de kleinste details uitgedacht om het een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het landschap en de parkervaring, en om bezoekers een extra beleving te bieden.

Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe door De Zwarte Hond en Monadnock. Beeld Stijn Bollaert

Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe door De Zwarte Hond en Monadnock. Beeld Stijn Bollaert

Vogelobservatorium Stellendam – RAU & RO&AD

Een Vogelobservatorium door RAU & RO&AD in het Haringvliet dat gemaakt is van een houten File-to Factory Zollinger constructie. Het gebied en het gebouw stimuleert de vogels en hun verblijf.

Het ei is gemodelleerd naar een ei van de Grote Stern, en ligt ook in een nest op de zandplaat zoals de stern dat zelf ook doet.
Het observatorium ligt in een landschappelijk ontworpen nest van riet, kastanje palen en zand. Het is parametrisch ontworpen om een goede verhouding te krijgen met vorm, constructie, afmeting en kijkgaten. De constructie bestaat uit een file-to-factory Zollinger constructie, waarmee in hout grote overspanningen gemaakt kunnen worden, met relatief kleine onderdelen.

Detail riet met heide. Beeld foto Katja Effting

Jury

De jury van de ARC19 Detail Award bestaat dit jaar uit Patrick Koschuch (voorzitter), Alessandra Covini, Frederique van Alphen, Barend Koolhaas en Afke Laarakker (secretaris).

Bekijk hier de projecten

ARC19: Museum De Lakenhal Leiden – Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects

Reageer op dit artikel