nieuws

Monumentale kranen onthuld in Laakhavens

Architectuur

Monumentale kranen onthuld in Laakhavens
Beeld: Moke Architecten via Omroep West.nl

De twee monumentale kranen aan de Calandkade en Neherkade in Den Haag zijn vernoemd naar hun oude baas schrijft Omroep West op haar website. De markante kranen hebben de namen Fabriton en Verhulst gekregen. ‘De opgeknapte monumentale kranen zijn een mooie laatste herinnering aan de historische industriële bedrijvigheid’, zegt wethouder Robert van Asten die de namen zondagmiddag onthulde.

Volgens kenners behoren de kranen – die inmiddels grondig zijn opgeknapt – tot de mooiste voorbeelden van havenkraanarchitectuur. Het zijn de twee laatste oorspronkelijke kranen van de Laakhaven en zouden zodoende van zeldzame betekenis zijn.

De kranen zijn sinds 2000 niet meer in gebruik. De Stichting Haags Industrieel Erfgoed wist te voorkomen dat ze werden gesloopt. Vorig jaar werden ze uitgeroepen tot gemeentelijk monument vanwege hun architectuurhistorische waarde en als voorbeeld van industrieel erfgoed uit de jaren zestig. Ze zijn gerestaureerd en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Lees meer op Omroep West.nl

Lees meer:

 

 

Reageer op dit artikel