nieuws

KAW-architecten renoveert Brede School ‘De Zwaluw’ in Veenendaal

Architectuur

KAW-architecten renoveert Brede School ‘De Zwaluw’ in Veenendaal
KAW Veenendaal

KAW is gevraagd een ontwerp te maken voor de renovatie van het Integrale Kindcentra, de Brede School ‘De Zwaluw’ in Veenendaal. Na oplevering heeft het gebouw een extra bouwlaag en bestaat de energieneutrale school uit twee bouwlagen. Het ontwerp kwam tot stand in nauw overleg met de omwonenden van het park waarin de school ligt. Met twee basisscholen en een kinderdagverblijf zal het gebouw een belangrijke rol gaan vervullen als ontmoetingsplek.

Op de locatie stond een school in één laag, de nieuwe school diende twee lagen te worden. Zo kwam er op de locatie meer volume en is de ruimte praktischer te benutten. Het gebouw ligt als paviljoen vrij in de wijk en past mooi bij het omliggende park.

KAW Veenendaal

De twee scholen gaan samenwerken en ruimtes delen. De grootste gedeelde ruimte is open en ligt in het hart van het gebouw, waar ook een leerplein en speelruimte bij hoort. Deze speelruimte kan bij het hart worden getrokken, geschikt voor grotere evenementen. Maar de ruimte kan ook worden afgesloten om een rustigere omgeving te creëren. Rond het centrale hart liggen ruimtes die met andere gebruikers gedeeld kunnen worden. In de luwte liggen de privéruimtes van iedere gebruiker.

KAW Veenendaal School

Van buiten is het gebouw één geheel en verbindt de verschillende organisaties. Kijk naar de etalages en vang een glimp op van de sfeer in het gebouw. Door de etalages trek je tegelijkertijd de omgeving naar binnen.

Baksteen

Het bijzondere ontwerp van het paviljoen heeft afgeronde hoeken en past in het parkgebied. Met een natuurlijke baksteen, mooie kleurschakering en horizontale geleding drukt het de schaal. Het is een robuust, stoer gebouw met een organisch volume. Ook bijzonder zijn de verschillende metselwerkverbanden. Hoe dichterbij je komt, hoe meer je ontdekt.

KAW Veenendaal onderwijsgebouw

De ruimte vloeit en de centrale ruimte doorbreekt drie keer de schillen eromheen. Hier kan je door middel van etalages naar buiten kijken, waardoor je de natuur binnen beleeft. Tegelijk zijn dit knusse en functionele werkplekjes voor de kinderen.

Onderwijsgebouw

De Veenendaal school wordt als een volledig energieneutraal gebouw (VENG) opgeleverd. Het gebouw heeft een warmtepomp, een dak met zonnepanelen en een extra goed geïsoleerde schil. De kozijnen, de bakstenen en het prefab beton zijn onderhoudsvrij.

Het gebouw wordt in de zomer van 2020 opgeleverd.

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel