nieuws

Dutch Masters 30 – Petra Blaisse meets Calvin Stengs

Architectuur

Dutch Masters 30 – Petra Blaisse meets Calvin Stengs
Het labyrint in het stadspark Biblioteca degli Alberi in Milaan, ontworpen door Inside Outside/Petra Blaisse Beeld Harm Tilman

Tijdens Dutch Masters vertellen bekende Nederlandse creatieven over hun vak, inspiratiebronnen en drijfveren. De Dutch Master van deze editie is Petra Blaisse. Iedere editie vragen we de Dutch Master naar de naam van een Dutch Talent die we vervolgens uitnodigen. Deze keer is dat AZ-aanvaller Calvin Stengs, één van de grootste voetbaltalenten van Nederland. Tijdens deze editie wordt gezocht naar de raakvlakken tussen twee creatieven die op het eerste gezicht in alles van elkaar verschillen. Wat kunnen een voetballer en ontwerper van elkaar leren?

De gordijnen/doeken van Petra Blaisse verrijken gebouwen over de hele wereld. Ze hangen in het Londense Hackney Empire Theater, in de Seattle Public Library, in de Casa da Musica van Porto, in het Grande Palais van Lille, in het Stedelijk Museum en in de LocHal in Tilburg.

Maar kennis met het werk van Petra Blaisse in de LocHal in Tilburg

Maar kennis met het werk van Petra Blaisse in de LocHal in Tilburg

 

Tegelijkertijd ontwerpt Petra Blaisse met haar in 1991 opgerichte bureau Inside Outside landschappen op alle continenten, van het veelgeroemde Bibiloteca degli Alberi in Milaan tot de tuin van het Walker Art Center in het Amerikaanse Minneapolis.

Ook is Inside Outside betrokken bij de ontwikkeling van Amstel III, het gebied in Amsterdam Zuidoost waar de komende jaren duizenden woningen zullen verrijzen.

Biblioteca degli Alberi Beeld Andrea Cherchi

Calvin Stengs
De geboren Amsterdammer debuteerde in december 2016 op 16-jarige leeftijd in het betaalde voetbal bij AZ. Met zijn techniek en inzicht viel Stengs meteen op, vooral toen hij in datzelfde seizoen, tijdens de play-offs om een Europees ticket, de sterren van de hemel speelde. Waar Stengs in het seizoen dat volgde definitief hoopte door te breken, sloeg in de eerste competitiewedstrijd het noodlot toe. In het thuisduel tegen PSV scheurde hij zijn kruisband af. Veertien maanden moest Stengs revalideren en toen hij op het veld terugkeerde, was het eerst nog wat weifelachtig. Maar inmiddels is de aanvaller helemaal los. Hij dribbelt, geeft prachtige steekballen, scoort en is daarmee een plaag voor elke tegenstander. Zijn naam wordt daarom inmiddels genoemd bij grote clubs als PSV en het lijkt een kwestie van tijd tot Stengs een uitnodiging ontvangt van bondscoach Ronald Koeman.

Dutch Master 30, Petra Blaisse meets Calvin Stengs, 30 september 20.00 uur. Pakhuis De Zwijger, Amsterdam. Meer informatie

Monografie Stedenbouw Juni 2019 over Stadsparken

Bekijk de monografie Stedenbouw juni met daarin aandacht voor stadsparken waaronder Biblioteca degli Alberi door Inside Outside/Petra Blaisse. Ga direct naar de monografie>>

Lees ook:

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels