nieuws

Deze projecten zijn genomineerd voor de ARC19 Architectuur Award

Architectuur

B-architecten, Happel Cornelisse Verhoeven & Julian Harrap Architects en TANGRAM zijn genomineerd voor de ARC19 Architectuur Award met respectievelijk Mundo-a te Antwerpen, Museum De Lakenhal te Leiden en Rhapsody in West te Amsterdam. Dat heeft de jury onder leiding van Jan Benthem bekend gemaakt.

Voor de ARC19 Architectuur Award zijn dit jaar 155 projecten ingezonden. Uit deze inzendingen heeft de jury eerst een longlist samengesteld, waar vervolgens de drie genomineerde projecten uit zijn geselecteerd. Op 7 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke uitreiking van de ARC19 Awards in Pakhuis West te Amsterdam.

Mundo-a in Antwerpen door B-architecten

Project Mundo-a is gerealiseerd op een complexe, stedelijke locatie boven de nooduitgang van een metrolijn. Het bio-ecologische, passieve kantoorgebouw is vormgegeven als een brug die de volledige site overspant. Hierdoor ontstaat een publieke ruimte met een hoogte van zes meter, die een grote meerwaarde is voor de gebruikers en de buurtbewoners.

Beeld Ilse Liekens & Lucid

De jury is onder de indruk van de manier waarop B-architecten op deze complexe locatie een zwevend gebouw heeft gerealiseerd. Op deze manier opent het achtergebied met de tuin zich naar de straat en zorgt het project voor nieuwe levendigheid in het gebied. Mundo-a is daarmee een prachtig voorbeeld van binnenstedelijke verdichting.

Museum De Lakenhal in Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects

Met de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal is het bestaande museumcomplex opnieuw georkestreerd en vervlochten met een nieuw bouwvolume. Een uitgekiende wisselwerking tussen restauratie, architectuur- en interieurontwerp maakt dat gebouw, ruimte, meubilair én collectie op alle schaalniveaus op elkaar zijn afgestemd.

Museum De Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects. Beeld Karin Borghouts

Beeld Karin Borghouts

De restauratie en nieuwbouw van Museum De Lakenhal geven een nieuwe impuls aan het museum en de omgeving. De jury heeft veel waardering voor de knappe inpassing in de stad. Happel Cornelisse Verhoeven en Julian Harrap Architects geven op deze manier een moderne invulling aan restauratie en uitbreiding.

Rhapsody in West in Amsterdam door TANGRAM

Rhapsody in West is een huurwoningencomplex aan de westelijke ringweg A10 van Amsterdam. Ondanks de ligging voelt het als een stadsoase. De bijzondere vormen zorgen voor openheid en buigen het restgeluid van de A10 af.

Waterpartijen - foto: John Lewis Marshall

Beeld John Lewis Marshall

TANGRAM heeft met een totaal afwijkende vormgeving een bijzondere project gerealiseerd op een moeilijke locatie. Het publiek toegankelijke binnenterrein is een totaal andere wereld dan de drukke ringweg. De jury heeft veel waardering voor deze knappe manier van verdichting.

Jury

De jury van de ARC19 Architectuur Award bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects), Jan Nauta (Studio Nauta), Sylvia Renes (BenR adviseurs), Olaf Nieuwenhuis (Kroonenberg) en secretaris Marieke Giele (de Architect).

De ARC19 Architectuur Award is een initiatief van Tarkett en de Architect.

Bekijk de genomineerde projecten

Reageer op dit artikel